După ce în presă au apărut informații conform cărora gratuitatea transportului cu trenului s-ar putea aplica doar "pe distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care frecventează cursurile", studenții s-au revoltat.
Deleanu Matei a inițiat o petiție prin care spune că gratuitatea trebuie să fie indiferent de localitate.
"Senatorii vor sa aduca modificari asupra ordonantei referitoare la gratuitatea trenului pentru studenti, aceasta fiind acordata doar pentru studentii care invata in alte localitati, doar pe rutele respective. Este nedrept si de aceea va invit sa semnati petitia aceasta si sa o share-uiti astfel incat sa ajunga la cat mai multi studenti", a spus Deleanu Matei.
Iată ce scrie în textul petiției:
"Ordonanta de Urgenta 2/2017, care a stabilit ca studentii vor putea calatori cu trenul in orice directie si ori de cate ori doresc incepand de la 1 februarie, ar putea sa fie in curand modificata. Actul este in prezent in lucru in comisiile permanente ale Senatului, unde s-au propus 2 modificari substantiale.
Astfel, in comisia de Buget, senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Florin Citu (PNL) au propus ca gratuitatea se se aplice doar "pe distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care frecventeaza cursurile". O alta modificare propusa in aceeasi comisie a fost ca masura sa li se aplice si elevilor din clasele IX-XII. Ambele amendamente au fost admise.
CONSIDERAM CA FIIND NEDREAPTA O ASTFEL DE MASURA MENITA SA ADUCA NEDREPTATI TUTUROR STUDENTILOR DIN TARA SI DE ACEEA ANULAREA ORICARIEI MODIFICARI ADUSE ORDONANTEI DE URGENTA 2/2017". Aici găsiți petiția.
[citeste si]
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, apel către guvern
De altfel, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat vineri Parlamentului să respingă cele două amendamente la proiectul de lege privind acordarea gratuităţii la transportul feroviar pentru studenţi, formulate şi avizate de Comisia pentru buget şi Comisia de învăţământ din Senat.
Potrivit unui comunicat al ANOSR, cele două amendamente avizate de comisiile parlamentare ar stabili că gratuitatea la transportul feroviar se acordă studenţilor doar pe ruta localitate de domiciliu - localitate în care studiază şi îi vizează doar pe cei până la vârsta de 35 de ani.
'În contextul actual, considerăm că cele două amendamente avizate de comisiile Senatului sunt total nefundamentate şi inoportune, fiind adoptate contrar spiritului în care Guvernul a legiferat, respectiv contrar planului de guvernare 2017 - 2020 propus de aceeaşi coaliţie politică ce deţine majoritatea şi în Parlament. Introducerea din motive economice a amendamentului privind limitarea călătoriilor pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ la care studiază este unul invalid, întrucât până la momentul adoptării Legii bugetului de stat pentru anul 2017, atât de către comisie, cât şi de Parlamentul României, nu a fost depus niciun amendament cu privire la această măsură, respectiv nu a fost sesizată nicio dificultate în implementarea respectivei măsuri', afirmă ANOSR.
În opinia liderilor ANOSR, amendamentul prin care se introduce limitarea la 35 de ani a vârstei până la care studenţii pot beneficia de gratuitate la transportul feroviar nu se justifică, întrucât în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 este specificat clar că toţi studenţii beneficiază de egalitate de tratament din partea instituţiei de învăţământ superior; orice discriminare directă sau indirectă faţă de student este interzisă, chiar dacă această prevedere 'nu implică în mod direct universităţile'.
'De asemenea, solicităm coaliţiei PSD-ALDE să îşi respecte angajamentele luate prin planul de guvernare 2017 - 2020 atât prin acţiunile Guvernului României, cât şi prin acţiunile deputaţilor şi senatorilor respectivelor partide', arată conducerea ANOSR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu