EXCLUSIV  Transport modern pentru elevi prin Programul de microbuze electrice 2023. Când începe şi cine sunt aplicanţii eligibili

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ministerul Mediului a lansat programul destinat achiziției de microbuze electrice pentru transportul elevilor. Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), vine cu informaţii.

Ministerul Mediului a lansat, în premieră, Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Bugetul pentru acest program este de 300 de milioane de lei pentru microbuze electrice școlare prin AFM. Conducerea ministerului precizează că este unul dintre programele finanțate de minister prin care se încearcă atenuarea impactului schimbărilor climatice și să se asigure un aer mai curat.

Finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul, după cum urmează:

- pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de elevi pe raza UAT-ului mai mic de 40.000, se acordă maximum 7 milioane lei;

- pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de elevi pe raza UAT-ului  între 40.001-60.000, se acordă maximum 15 milioane lei;

- pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de elevi pe raza UAT-ului mai mare de 60.000, se acordă maximum 25 milioane lei.

Laurenţiu Neculaescu, preşedinte Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) explică:

"Consiliile judeţene sunt aplicanţii eligibili în acest program, dar acestea aplică în numele unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului respectiv. Primăria face o cerere către Consiliul Judeţean iar Consiliul Judeţean, când depune aplicaţia la AFM, trebuie să aibă în spate acele cereri ale primăriilor respective. Programul începe pe 8 septembrie cu introducerea solicitărilor în aplicaţie şi se va încheia pe 8 noiembrie sau până la epuizarea bugetului.

Avem un buget alocat de 300 de milioane de lei anul acesta. Vom merge cu o supracontractare de 200%, deci în total vor fi 600 de milioane de lei. Întotdeauna am aplicat această metodă pentru că s-ar putea să fie unii aplicanţi care nu vor fi eligibili şi atunci pierdem acei bani - şi, dacă avem aplicaţii mai multe decât bugetul atunci e treaba noastră să găsim bani, să luăm din altă parte, astfel încât să acoperim şi acest surplus.

E greu de spus deocamdată numărul microbuzelor. Vom putea şti acest lucru abia după ce consiliile judeţene vor începe să încarce aplicaţiile, pentru că aici sunt eligibile trei categorii de microbuze. Sunt eligibile microbuzele full electric care au cel mai mare cost (200.000 - 300.000 Euro), microbuzele hibrid plug-in, ceva mai ieftine, în jur de 100.000 Euro şi microbuzele cu GNC. În funcţie de opţiunea fiecărui aplicant vom vedea un număr de microbuze care vor fi finanţate din acest buget. Cele electrice sunt cele mai bune din punct de vedere al mediului dar şi al costului.  Este eligibilă inclusiv staţia de încărcare, finanţăm cu totul. Avem în implementare peste 1000 de beneficiari (primării) pentru staţii de încărcare maşini electrice. Am avut deja două sesiuni în care am finanţat staţii de încărcare pentru maşini electrice. Sunt undeva la aproape 3000 de staţii la nivel de ţară. Aceste microbuze electrice au oarecum şi o infrastructură pregătită pentru încărcare, iar dacă nu au deloc staţie ea va fi eligibilă prin această solicitare."

Emisiunea completă, aici:

                                       

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel