Reuniune la Varşovia în vederea prelungirii măsurilor preventive ale UE privind anumite produse originare din Ucraina.
Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, va susţine la Varşovia, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii, identificarea unor soluţii referitoare la transportul cerealelor, în contextul războiului din Ucraina, eliberarea depozitelor şi scoaterea la export a unei părţi din produsele din noua recoltă pentru fermierii români.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Barbu va participa, miercuri, la întâlnirea miniştrilor de resort din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia, Moldova şi Ucraina, de la Varşovia, tema principală fiind situaţia de pe pieţele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile care trebuie luate pentru a asigura reguli de concurenţă loială pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate.
La finalul întâlnirii, participanţii vor semna o declaraţie comună a miniştrilor Agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra anumitor produse originare din Ucraina.
Polonia şi Slovacia au cerut o nouă prelungire a embargoului privind cerealele din Ucraina, până la finele acestui an, respingând îngrijorările că decizia Rusiei de a pune punct unui acord internaţional privind coridorul din Marea Neagră ar putea perturba aprovizionarea cu alimente, transmite Bloomberg.
Cele două ţări vecine cu Ucraina, împreună cu Bulgaria, România şi Ucraina, aplică în prezent restricţii cu privire la achiziţionarea de cereale din Ucraina până la mijlocul lunii septembrie, după ce afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanşat proteste în rândul fermierilor din cele cinci ţări.
Acordul convenit de Uniunea Europeană permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina spre alte ţări.
'Nu văd niciun argument convingător pentru ca actualul embargou să expire la mijlocul lunii septembrie. Eu sper că embargoul nu se va termina, că vom putea să obţinem prelungirea sa în interiorul coaliţiei noastre de cinci state membre UE', a declarat marţi ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-un interviu pentru un post de radio.
Comisia Europeană a semnalat anterior că va reduce şi elimina treptat restricţiile 'excepţionale şi temporare' care afectează statele membre din Europa de Est.
De asemenea, după ce luni Rusia a pus punct unui acord internaţional privind coridorul din Marea Neagră, Bruxellesul a anunţat că nu va 'precupeţi niciun efort' pentru a susţine o livrare stabilă a produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale via aşa-numitele coridoare de solidaritate.
Cel mai probabil, CE nu va fi în favoarea prelungirii embargoului, a estimat oficialul slovac.
'Susţinem Ucraina în toate felurile, dar cu condiţia ca importurile de alimente să nu perturbe piaţa internă. Suntem în plină campanie de recoltare şi unele din depozitele noastre sunt pline din cauza importurilor anterioare de cereale', a spus ministrul Agriculturii din Slovacia, Jozef Bires, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News