Transportul în regim de închiriere, reglementare. Solicitare către autorităţi

autoturisme
autoturisme

Transportul în regim de închiriere trebuie reglementat printr-o legislaţie separată de Legea taximetriei, susţin reprezentanţii Asociaţiei Profesionale de Transport Alternativ (APTA), fosta Asociaţie de Ridesharing.

APTA solicită Guvernului României, Ministerului Transporturilor (MT) şi Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP) elaborarea unei legislaţii care să reglementeze separat transportul în regim de închiriere. 

"În acelaşi timp, întrucât modificarea legii taximetriei este iminentă, numărându-se printre angajamentele luate de Ministerul Transporturilor în urma protestului transportatorilor din 20 martie, APTA solicită introducerea noţiunii de dispecerat pentru transportul în regim de închiriere, activitate ce nu este definită în legislaţia actuală, fiind activitatea preluată şi susţinută de platformele tehnologice, respectiv intermedierea de transport, conform recomandărilor Comisiei Europene. Pe de o parte, sunt primării prea mici şi cu fonduri reduse pentru a justifica susţinerea unui departament de licenţiere. Pe de altă parte, Primăria Municipiului Bucureşti nu a acordat - din 2003 şi până în prezent - nicio licenţă de transport în regim de închiriere", declară reprezentanţii APTA. 

Se solicită  eliminarea plăţii în avans



De asemenea, Asociaţia solicită eliminarea plăţii în avans pentru contractele de acest tip, deoarece este o prevedere neconstituţională, precum şi introducerea permisiunii de efectuare a transportului în regim de închiriere a microîntreprinderilor, persoanelor fizice autorizate sau întreprinderilor familiare printre formele juridice ale celor care participă la această industrie. 

Reprezentanţii APTA doresc, totodată, mutarea licenţierii la Autoritatea Rutieră Română (ARR), "pentru a nu îngrădi dreptul la acces al titularilor de autovehicule care stau în raza de acces a anumitor primării ce nu doresc sau nu pot organiza un astfel de transport". 

În consultare publică, de la 1 martie



Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier a fost publicat pentru consultare în data de 1 martie pe site-urile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Ministerului Transporturilor şi se află pe circuitul de avizare interministerială, urmând să fie aprobat în următoarea şedinţă de Guvern, se precizează în comunicatul Executivului. 

Transportatori rutieri membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat, săptămâna trecută, în Piaţa Victoriei pentru îndepărtarea falşilor transportatori de pe drumurile naţionale şi trecerea activităţii de rent-a-car la Ministerul Transporturilor. 

Protestul COTAR a fost organizat la o zi după cel al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), cu aceleaşi solicitări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel