Tranzacția anului: Rompetrol Group, preluat de chinezii de la CEFC. Ce spunea Băsescu de implicarea lui Ponta

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture va fi de 49%, a anunțat, vineri, KMG.

Potrivit înțelegerii dintre KMG — CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea ŤSilk Wayť (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan — KMG și al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

'Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului', a declarat Sauat Mynbayev, președintele KMG.

De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC și KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice. "Această evoluție se înscrie în spiritul celor două inițiative naționale 'One Belt One Road' și 'Nurly Zhol'. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung', a subliniat directorul executiv al CEFC.

Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

[citeste si]

Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform Hotărârii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.

În 2015, Rompetrol Rafinare a intrat pentru prima oară pe profit după ce Petromidia a avut cea mai mare producţie de carburanţi de la înfiinţarea sa în 1979.

Memorandumul Guvernului Ponta cu Rompetrol

În februarie 2013, Guvernul Ponta a semnat  Memorandumul prin care  grupul Rompetrol era scutit de datoria de 600 milioane de dolari. Astfel, Guvernul isi asuma retragerea din procesul cu Rompetrol pentru recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu este constitutional ca Parlamentul sa aprobe aceasta decizie.

Vezi AICI ce prevedea Memorandumul

Actul normativ nu impunea nici un fel de garantie astfel incat dupa stingerea tuturor litigiilor dintre statul roman si Rompetrol, compania petroliera sa faca investitia de 1 miliard de dolari promisa in nenumarate randuri de premierul Victor Ponta. In realitate, memorandumul a scapat compania de litigii si de obligatia de a plati 400 de milioane de dolari din datoria totala de 600 milioane dolari, contra promisiunii ca va realiza investii - fara termene clare de realizare.

La un an de la semnarea memorandumului, Guvernul și l-a asumat. Au semnat Victor Ponta, un secretar de stat de la ministerul economiei, ministrul energiei Constantin Nita, ministrul finantelor Daniel Chitoiu si ministrul bugetului Liviu Voinea. Potrivit Guvernului, exista aviz din partea Ministerului Justitiei.

Traian Băsescu, foc și pară la momentul semnării memorandumului

Traian Băsescu i-a reproșat lui Ponta, la momentul respectiv, faptul  că acesta a încercat să scoată prin lege "matrapazlâcul pe care l-a făcut" cu firma KazMunaiGaz în cazul Rompetrol.

"Domnul Ponta este corupt, vă dau doar câteva elemente: a încercat să scoată prin lege matrapazlâcul pe care l-a facut cu Kazmunai în cazul Rompetrol. Statul român trebuia să primească 580 de milioane de dolari, domnul Ponta a încercat să scoată o lege, am intervenit la Curtea Constituțională, s-a dovedit ca n-avea dreptul să scoată o lege și atunci a scos o hotărâre de guvern prin care în loc să solicite să primească datoria de 580 de milioane de dolari, a primit sau a fost de acord să primească doar 200 de milioane de dolari, pe care vă confirm că până astăzi nu i-a primit statul roman. Mai mult decât atât, s-a încheiat un protocol cu Kazmunai prin care se instituie un fond de investiții de un miliard de dolari. Nu s-a creat nici măcar biroul la care să stea presedintele acestui fond, darămite fondul de 1 miliard de dolari", spunea fostul președinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel