Există trasee montane pentru copii în țara noastră recomandate doar vara, dar în articol vei găsi și recomandări accesibile oricărui anotimp.
Pentru vacanţa la munte, caută o pensiune, o cabană, bine încălzită şi bine utilată, potrivită oricărui sezon! Practic mutaţi apartamentul de la oraş la munte. Asigură-te că ai tot ce îţi trebuie pentru cel mic, îi poţi prepara mâncarea, îl poţi spăla fără probleme, iar aerul este excelent pentru el. Trebuie să iei în calcul faptul că nu poţi urca prea mult pe munte cu cel mic dacă nu a împlinit măcar 2 ani. Abia la această vârstă poţi începe să mergi pe trasee foarte uşoare.
Este bine să mergi cu cel mic la munte vara, mai ales dacă are sub 3 ani. Ideal ar fi în intervalul de la jumătatea lunii iulie până spre sfârşitul lui septembrie. În funcţie de temperatură, vei alege hainele potrivite.
Piatra Arsă-Babele. Partea bună este că poți ajunge cu mașina până la cabana Piatra Arsă, unde există o parcare amenajată. Ți-am recomandat acest traseu pentru copii mici sau chiar bebeluși purtați în sistem (în zilele de vară) deoarece este foarte scurt, destul de popular printre familiile cu copii și cât se poate de sigur.
Traseul îl poți face în maxim o oră și jumătate, găsești aici și loc amenajat de servit masa, ai acces la toaletă și ai și unde alăpta. O altă variantă ar fi să urci să și cobori cu telecabina, dar, îți spunem din proprie experiență, că este destul de aglomerat, pot să stai ore în șir la coadă, mai ales vara.
Sinaia-Poiana Stânii Regale-Stâncile Franz Joseph. Este un traseu destul de accesibil pentru familiile cu copii pe care îl puteți parcurge cam în două ore, chiar dacă socotim și pauzele de pe drum. Drumul începe după cabana Schiori, spre cota 1.400, și tot ce trebuie să faci este să urmezi poteca marcată cu linie verticală albastră.
Tot ce vei vedea pe parcursul acestui traseu montan pentru copii ți se va părea rupt dintr-un basm. Peisajele sunt uimitoare, aerul de o puritare greu de găsit în marile orașe, iar starea de bine vă va însoți pe tot parcursul excursiei. Chiar înainte de restaurantul Stâna Regală, în partea dreaptă, există o urcare scurtă spre Stâncile Franz Joseph, pe care trebuie neapărat să ajungi. De ce? Pentru că ți se va dezvălui o panoramă pe care cu greu o vei putea uita!
Cabana Padiș – Vârful Biserica Moțului (Munții Apuseni). Poți merge cu mașina până la Cabana Padiș și încă vreo 300-400 de metri, după care drumul se termină, deci trebuie să fii din timp cu ochii după parcare. După ce lași mașina în siguranță poți începe traseul, care nu este marcat, dar poteca pe care vei merge este destul de vizibilă!
Traseul montan pentru copii spre Biserica Moțului durează maxim o oră, iar ca altitudine vei merge de la 1.292 de metri până la 1.466 metri. Priveliștea de la capătul drumului este de o frumusețe de neînchipuit, dar cert este că merită fiecare pas parcurs!
Trasee montane pentru copii din Carpații Occidentali.
Șaua Vârtop – Pietrele Negre. Traseul durează maxim 6 ore dus-întors, cu pauze cu tot și este destul de accesibil și familiilor cu copii de peste 7 ani. Se pleacă din Parcul Național Apuseni, iar pe drum veți admira Groapa Ruginoasă și Poiana Țapu.
Satul Ghețar – Peștera Scărișoara. Dacă vrei să admiri cel mai mare ghețar subteran trebuie să planifici o excursie pe acest traseu montan. Traseul este destul de scurt, durează cam jumătate de oră și veți merge prin pădure de la satul Ghețar și până la peștera Scărișoara.
Cetea – Băile Romane – Piatra Ceții. Acest traseu durează maxim 5 ore și este de o frumusețe unică. Cascadele sunt cu adevărat spectaculoase, iar pe lângă ele sunt numeroase formațiuni calcaroase greu de găsit în alte locuri. Copilul tău cu siguranță va fi încântat!
Trasee montane pentru copii din Carpații Orientali.
Satul Gura Haitii – Rezervația geologică „12 Apostoli“. Traseul din Munții Călimani durează maxim 3 ore cu pauzele aferente incluse și este plin de surprize pentru cei mici: multe cratere ce au apărut datoriră eroziunii conurilor vulcanice! Zona străbate o pădure de molid și multe pășuni numai bune pentru odihnă!
Orașul Bălan – Cabana Singuratică. Traseul este destul de ușor, cu o durată de o oră și 30 de minute și se află în munții Hășmașului. Plecarea se face din orașul Bălan și este o bucurie pentru oricine îl străbate pentru prima dată, cu atât ai mult pentru copiii tăi.
Izvorul Muntelui – Cabana Dochia. Chiar dacă traseul este de 4 ore, nu va fi dificil de străbătut. El începe de la cabana Izvorul Muntelui, continuă prin Curmătura Lutul Rosu și se termină la Cabana Dochia și poate fi făcut indiferent de anotimp!
Trasee montane pentru copii din Carpații Meridionali.
Poiana Pelegii – Gura Apei. Traseul durează cam 4 ore și este recomandat să-l faci alături de copii doar vara. Frumusețea Munților Retezat ți se va dezvălui în toată splendoarea ei dacă alegi să mergi alături de familia ta pe acest traseu care începe cu o porțiune împădurită, continuă cu un drum forestier, urmat de întâlnirea cu albia Scocului, lacul de acumulare Gura Apei și cascadele formate de Lapușnicul Mare.
Șaua Baiului – Vârful Leuca Mică – Valea Grecului – Azuga. Dacă alegi să mergi cu copii tăi pe acest traseu montan trebuie să știi din capul locului că aventura va dura maxim 2 ore și jumătate. Și poate fi făcut în fiecare anotimp.
Sebeșu de Sus – Culmea Moașei – Cabana Șuru. Este un alt traseu care poate fi făcut indiferent de anotimp și care nu durează mai mult de 4 ore. Urcarea este destul de ușoară, veți merge mai mult prin pădure și îți dă ocazia să admiri peisaje spectaculoase și destul de multe cascade, scrie Avocatnet, citat de BizBrașov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu