”Traseiștii politici”, precizările șefului AEP. Toni Greblă: Liber să o facă, fără să-și piardă mandatul de ales local

Inquam Photos
Inquam Photos

Toni Greblă, șeful AEP, a afirmat că aleșii locali care vor candida pe lista unui altui partid decât cel pe care au câștigat alegerile din 2020 nu își vor pierde mandatul.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a venit cu precizări legate de aleșii locali care decid să treacă de la un partid la altul, cunoscuți ca ”traseiști politici”, și care pot candida pe lista altui partid, fără a-și pierde mandatul, înscrierea putându-se face cu până la 45 de zile înaintea scrutinului din 9 iunie.

Aceste precizări au venit în contextul în care, vineri, Guvernul a adoptat OUG care care declanșează procesul de organizare simultană a alegerilor locale și pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie. Conform articolului 33 al OUG, persoanele care dețin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul deținut.

”De la data intrării în vigoare a OUG, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze - consilier, primar, președinte de CJ - în numele altui partid decât cel cu care a câștigat alegerile în 2020, este liber să o facă.

Are la dispoziție 25-35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor. Deci, are această posibilitate să își depună candidatura în numele altui partid.

El nu pierde mandatul pe care își exercită atribuțiile în prezent. Până la data constituirii noului Consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, președinte CJ, el nu poate să își mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie”, a explicat Greblă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

Greblă: Este o decizie asumată de guvern

Întrebat cu ce diferă actuala ordonanță față de cea adoptată în urmă cu zece ani, care permitea primarilor să treacă la alt partid, dar care a fost ulterior declarată neconstituțională, Toni Greblă a replicat că este o decizie asumată de guvern, în contextul existenței unui decalaj între data alegerilor (iunie) și constituirea primelor consilii locale (începutul lunii octombrie).

”Este diferit pentru că acum s-a urmărit ca pentru o perioadă limitată, de la data începerii perioadei electorale și până la terminarea alegerilor - având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorități alese - primarii, președinții de Consiliu județean, respectiv consilierii locali, consilierii județeni - dacă consideră că așa este bine pentru bunul mers al lucrurilor, să poată să candideze din partea altui competitor politic, fără să-și piardă mandatul de ales local.

Această posibilitate de migrare politică de la un partid la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj între iunie, când se desfășoară alegerile, și probabil începutul lunii octombrie, când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv județene. (...)

Este o decizie asumată de guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze alegeri. Altfel, s-ar fi putut înțelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care i-a desemnat acum patru ani de zile”, a spus el.

Citește și: Cum se va vota la comasarea alegerilor din 9 iunie. AEP, precizări importante pentru români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel