Fibromul uterin afectează aproximativ 45-50% dintre femeile trecute de 35 de ani și peste 20% dintre femeile aflate în perioada de fertilitate.
Cu o incidență generală de aproximativ 20%, fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică, cu risc minim de malignizare. Ea se poate dezvolta atât în interiorul sau în exteriorul uterului, cât și în interiorul peretelui acestuia, fiind numit și tumoră fibroasă, leiomiom sau miom, apărând că urmare a unui dezechilibru hormonal.
Dr. Rareș Nechifor, medic cu experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare, a spus care este riscul de recidivă după tratamentul luat pentru fibromul uterin.
„Cel mai mic risc de recidivă îl are embolizarea, acesta este de 2% în mod obișnuit și scade la 0,08% după două intervenții de embolizare. Practic nu avem un astfel de risc. După intervenția chirurgicală de miomectomie, riscul este cu mult mai mare, de 25% la 2 ani și de 60% la 5 ani. De aceea miomectomia nu este o soluție eficientă pe termen lung pentru femeile tinere. Tratamentul medicamentos nu tratează fibroamele, iar scoaterea uterului, histerectomia, este, în opinia mea, mai mult un eșec terapeutic, pentru că nu putem considera că am reparat ceva ce scoatem și aruncăm la gunoi. Dincolo de aceste considerente personale, știm din studii că speranța de viață a femeilor histerectomizate se reduce cu 5 ani”, a spus Dr. Rareș Nechifor pentru DC News.
Când este nevoie de intervenție chirurgicală? Când fibromul uterin ne pune viața în pericol? Când ne poate pune în imposibilitatea de a mai face activitățile pe care le făceam înainte de această boală?
La această întrebare a răspuns Dr. Rareș Nechifor, medic român cu experiență mare la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare.
„Când fibromul este foarte mare, adică de peste 15 cm, el ar trebui scos chirurgical pentru că altfel va afecta și alte organe, iar unele complicații grave sunt posibile. Rareori viața pacientei este pusă în pericol, însă există și această posibilitate, mai ales când venele din pelvis sunt comprimate de fibrom. În astfel de cazuri se pot forma cheaguri de sânge ce pot migra în plămâni, o problemă extrem de gravă.
De aceea este important să nu lăsăm fibroamele să crească, adică să facem controale periodice și, dacă e cazul, să intervenim la timp. Surprinzător este însă că problema amânării unui tratament nu apare de cele mai multe ori din cauza pacientei, ci a medicilor care fie recomandă pacientei să mai aștepte pentru prea mult timp, fie o sperie atât de tare încât aceasta nu mai merge la controale decât când nu se mai poate, când sângerările au devenit groaznice, când burtica a crescut foarte mult, când apar dureri mari la efort, la frig sau la ciclu”, a spus Dr. Rareș Nechifor într-un interviu pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu