O echipă de oameni de ştiinţă din China a reuşit cu succes, în premieră, să reprogrameze celule B în celule T funcţionale în corpul unor organisme vii, această procedură fiind utilă în cadrul imunoterapiei împotriva tumorilor şi a SIDA, relatează miercuri agenţia Xinhua.
Cercetarea a fost condusă de Institutele de Biomedicină şi Sănătate din Guangzhou (GIBH) din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, alături de alte instituţii şi universităţi importante din această ţară.
Celulele T (limfocite T) sunt generate de celulele stem hematopoietice care stau la baza tuturor celulelor sângelui şi sistemului imunitar ale organismelor vii.
Obţinerea celulelor T funcţionale în afara organismelor vii este dificilă deoarece mediul de creştere al acestora este foarte greu de simulat.
Rol cheie în generarea de celule T funcționale
Spre deosebire de cercetările anterioare, acest studiu dovedeşte că Hoxb5, un factor de transcripţie ce reglează genele din celule, poate juca un rol cheie în generarea de celule T funcţionale in vivo, după cum se menţionează în lucrarea publicată în jurnalul Nature Immunology.
Hoxb5, selectat din 15 factori candidaţi, reprimă mai întâi genele determinante din celulele B, apoi activează factorii regulatori din celulele T şi modificatorii de cromatină din celulele B şi, în final, converteşte celulele B în celule T progenitoare funcţionale.
Noi sisteme de imunitate
Metodologia i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să dezvolte cu succes, în decurs de patru săptămâni, noi sisteme imunitare la şoareci cu deficienţă de celule T şi cu nivel ridicat de limfocite T în timus, se precizează în studiu.
O monitorizare desfăşurată pe parcursul a doi ani a demonstrat că riscul de tumori determinat de procesul de reprogramare este zero.
Cercetătorii sunt încrezători că modalitatea dezvoltată de ei, considerată simplă, eficientă şi puţin costisitoare de a general celule T va ajuta în viitor studiile biomedicale pentru realizarea de tratamente împotriva cancerului şi a SIDA, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu