Tratament nou pentru obezitate, rezultate promițătoare

obezitate
obezitate

Cercetătorii australieni spun că au făcut un pas important în lupta împotriva obezității după ce au dezvoltat un nou tip de medicament testat pe cobai care reduce depozitele de grăsime toxică din mușchii scheletici.

Un studiu pe termen lung realizat de cercetătorii de la Institutul Centenary și University of New South Wales din Sydney a dus la crearea unui medicament care vizează o enzimă (din grupul Ceramide Synthase enzyme) legată de rezistența la insulină - un factor-cheie al bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip II, notează eurekalert.org.

Descoperit din greșeală

Acest tip de enzimă produce molecule lipidice care favorizează rezistența la insulină în mușchii scheletici, precum și în ficat și țesutul adipos.
Inițial, cercetătorii de la Universitatea Noul Wales de Sud (UNSW) și Centenary Institute încercau să provoace obezitatea în animalele de laborator, folosind un nou medicament care țintește depozitele de grăsime toxică din muşchii scheletici. Însă medicamentul lor a avut un alt efect.

„Şoarecii pe care îi studiam la acea vreme şi care primeau o alimentaţie bogată în grăsimi pentru a li se induce obezitatea nu au acumulat la fel de multă grăsime ca animalele care nu primeau medicamentul", a explicat profesorul asociat Nigel Turner de la UNSW, citat de Xinhua și Agerpres.

Drept urmare, s-au concentrat pe acest efect.

„Aşa că am conceput un medicament care accelerează arderea caloriilor în muşchii scheletici şi are astfel un efect împotriva obezităţii. (...) Deoarece obezitatea este un factor de risc important pentru numeroase afecţiuni, inclusiv bolile cardiovasculare şi cancerul, orice terapie nou apărută în acest domeniu ar putea avea beneficii pe scară largă", a explicat specialistul.

Vor extinde studiul

Echipa de specialişti are în plan realizarea mai multor teste pe animale pe baza acestor rezultate şi extinderea domeniului de aplicare a medicamentului pentru a ţinti enzimele responsabile de acumularea ţesutului adipos în zone diferite ale corpului, altele decât muşchii scheletici.

„Rezultatele se arată deja promiţătoare în această etapă, însă este devreme deocamdată, aşa că avem multe teste de realizat în cadrul studiilor pe animale pentru a explora profilurile de siguranţă", a subliniat Turner.

Studiul a fost publicat în revista științifică Nature Communications. Surprinzător, însă, deși medicamentul a fost foarte eficient în reducerea lipidelor la nivelul mușchilor scheletici, nu i-a împiedicat pe șoarecii de laborator (care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi pentru a le induce boala metabolică) să dezvolte rezistență la insulină. I-a împiedicat doar să depoziteze grăsimi prin creșterea capacității de ardere la nivelul mușchilor scheletici.

Obezitatea, factor de risc

„Anticipam că țintirea acestei enzime va avea efecte asupra sensibilității la insulină, mai degrabă decât anti-obezitate. Cu toate acestea, deoarece obezitatea este un factor de risc puternic pentru multe boli grave și cronice, inclusiv cele cardiovasculare și cancer, orice terapie nouă în acest sens ar putea avea beneficii pe scară largă" spune profesorul asociat al UNSW, Nigel Turner, potrivit eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel