Ministerul Sănătății a anunțat o nouă metodologie de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, care simplifică procedurile de acces şi decontare ale pacienților.
„Pentru că tratamentele în străinătate presupun situaţii de urgenţă medicală, conform noului Ordin de ministru aprobat de Sorina Pintea, pentru copiii cu vârste 0-1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate se poate întocmi imediat după diagnosticarea afecţiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor etapelor prevăzute pentru pacienţii din alte categorii de vârstă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
O altă prevedere se referă la accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană şi care prezintă şi patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenţiei în România. În aceste cazuri se simplifică modalităţile de decontare a tratamentelor în străinătate, precum şi asigurarea medicaţiei post-transplant pentru pacienţi.
Decontare și pentru însoțitor
Mai mult, se reduce și timpul de întocmire şi aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament în afara țării. Cazurile excepționale care impun însoțitor vor primi și ele decontare de la direcţia de sănătate publică, atât pentru costurile de deplasare a aparținătorului, cât și pentru cazare, potrivit Ministerului Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu