EXCLUSIV  Tratamentele disponibile pentru noul val COVID. Dr. Simin Aysel Florescu, explicații despre medicamente

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș, este invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate. 

Vom afla mai multe despre tratamentele disponibile în România în contextul unui nou val de COVID. Cât de alarmantă este noua tulpină? Fac "față" tratamentele disponibile noii tulpini?


"Dacă la nivelul sănătății publice nu vedem un impact semnificativ (n.r., din punct de vedere al diagnosticului și al prevenției), la nivelul sănătății personale, cazurile medii sau severe beneficiază de suport, de medicație specifică? Au fost lansate câteva medicamente în timpul pandemiei, care să atace virusul — câteva antivirale, care și-au dovedit eficacitatea, care sunt încă în panoplia celor care luptă cu boala", punctează jurnalistul Val Vâlcu.

Din punct de vedere al modalității de utilizare, al efectelor secundare (...) nu s-a schimbat nimic până acum

"Da, avem două (n.r., medicamente) care au rămas de ceva timp în uz și își dovedesc eficiența la grupele de risc, în special la cele la care ne referim de obicei. Și este vorba de unul injectabil și unul de administrare orală. Amândouă ne sunt utile, pentru anumite categorii de pacienți și ne ajută să interceptăm multiplicarea virală.

Evident că există niște condiții, există un interval de timp în care aceste medicamente antivirale sunt eficiente, trebuie administrate în primele 5 zile de la debutul simptomatologiei, după care lucrurile se modifică un pic — după o perioadă de 5 zile de la debut, nu mai sunt chiar atât de eficiente. Dar da, avem aceste două arme foarte importante pe care le utilizăm cât putem de mult și cât putem de corect la pacienții care beneficiază la nivel maxim de ele. Și a mai existat și un al treilea, care deocamdată este ieșit din uz, nu a mai primit autorizație în continuare.

Și deocamdată ne aflăm în acest stadiu. Pentru noi deja aceste două antivirale au devenit obișnuință, deci le utilizăm la toți pacienții care au nevoie de ele. Din punct de vedere al modalității de utilizare, al efectelor secundare, al eficienței, nu s-a schimbat nimic până acum. Deci sunt la fel de eficiente, cu condiția să fie administrate corect", subliniază prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș.

3. Sursa: Fre... (covid19_93614600.jpg)

Sursa: Freepik

S-a vorbit foarte mult timp despre Remdesivir, încă de la începutul pandemiei

"Doamna prof. univ., mai întâi referiți-vă concret. Începem cu tratamentul, iar apoi, în sfârșit, o să ajungem și la profilaxie și la măsurile de prevenție — dar să rămânem la tratament. Care sunt cele două? Spuneți că unul este injectabil și atunci... cine-l poate face? Dumneavoastră vorbiți din perspectiva unui Institut de Boli Infecțioase, a unui spital de profil, dar pentru că e o infecție răspândită deja și care cumva s-a cronicizat (ca să folosesc un termen foarte exact, dar sugestiv), cu care ne vom mai confrunta, după cum dumneavoastră ne-ați spus, înseamnă că sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să se confrunte cu această infecție la mai multe niveluri, nu numai în marile unități și mai ales în cele cu profil de boli infecțioase.

Deci care sunt cele două medicamente? Cum se administrează cel injectabil? Unde poate fi el administrat? Se administrează unul sau altul sau împreună, într-o anumită secvență?", întreabă acad. prof. dr. Irinel Popescu.

"Da, așa este. Cel injectabil e Remdesivir. S-a vorbit foarte mult timp despre acest medicament, încă de la începutul pandemiei. În timpul pandemiei și-a demonstrat un grad de eficiență prin scăderea numărului de zile de evoluție clinică a bolii. Administrarea, evident, este perfuzabilă, pe o durată standard de 5 zile. (N.r., În plus), la formele simptomatice și în cazul pacienților cu forme moderate sau severe, cu insuficiență respiratorie, de exemplu (ca forme severe), cu posibilitatea de a se prelungi până la 10 zile în anumite situații, de pacienți cu imunodepresie severă, la care putem bănui o replicare virală de lungă durată. Acestea sunt, totuși, cazuri care trebuie evaluate individual și la care, pe parcursul pandemiei, a mai apărut o indicație foarte importantă — o administrare într-o durată de doar 3 zile injectabil, câte o doză pe zi.

La pacienții, de asemenea, cu grad mare de risc, dar care au forme ușoară de boală și care, de asemenea, nu pot primi medicația orală, există cealaltă variantă despre care voi vorbi, din cauza potențialelor interacțiuni medicamentoase sau, eventual, chiar a contraindicațiilor la celelalte substanțe. Deci avem această paletă de modalitate de acțiune cu Remdesivirul, destul de mare și de importantă și care ne este de foarte mare ajutor. Și care se întinde atât de la formele ușoare despre care vorbeam, și, mai ales, până la formele severe, chiar și de terapie intensivă, la care putem administra, injectabil, acest medicament", adaugă prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.

Pentru a afla mai multe detalii despre cealaltă variantă de administrare orală, urmăriți, în clipul de mai jos, de la minutul 9:25:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel