Statele Unite au aprobat folosirea transfuziilor de plasmă de la oamenii care s-au vindecat de COVID-19 pentru tratarea acestei boli. Anunțul a fost făcut de către președintele american Donald Trump.
„Sunt bucuros să fac un anunț istoric pentru lupta noastră cu coronavirusul, anunț care va salva nenumărate vieți. FDA a emis o autorizație de urgență pentru un tratament numit plasmă de la convalescenți. S-a dovedit că reduce mortalitatea cu 35%, un număr incredibil!", a declarat liderul de la Casa Albă, potrivit The Guardian.
Plasma convalescentă este creată din sângele oamenilor care s-au recuperat după ce au fost infectaţi cu COVID-19 şi s-a dovedit a avea succes în tratarea altor două coronavirusuri mortale: MERS şi SARS. De asemenea, a fost folosită pentru tratarea gripei şi Ebola, scrie CNN.
Plasma de la persoanele vindecate conține anticorpi, iar o transfuzie ajută corpul bolnavilor să lupte mai bine cu boala. Această terapie este deja folosită în mai multe țări.
Un studiu care a analizat efectul plasmei convalescente asupra mortalității pacienților Covid-19 spitalizați arată o presupusă disonanță între rezultatele reale ale tratamentului și spusele oficialilor americani. Este vorba despre „Efectele Plasmei Convalescente asupra Mortalității printre Pacienții Spitalizați cu Covid-19: Experiența Primelor Trei Luni”, analiză făcută de Michael J. Joyner, et. al., publicată în jurnalul MedRxiv.
„Această reducere a mortalității cu 35% este o cifră foarte derutantă. Studiul compară terapia timpurie cu terapia întârziată, nu un studiu aleatoriu controlat între plasmă și placebo”, a scris dr. Safa Mote pe Twitter. În contextul actual, fiind vorba despre o situație excepțională, de criză, au primat alte aspecte, nu efectul placebo. Așadar, s-au comparat momentele administrării. Cu cât se începe mai repede administrarea, cu atât evoluția pacientului este mult mai bună.
Președintele SUA i-a acuzat pe unii oficialii FDA (Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente) că ar conspira să amâne lansarea unor tratamente salvatoare până după alegerile din noiembrie. Există însă niște etape ce trebuie respectate.
Zeci de echipe de cercetare din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unui vaccin pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Finanțarea unui vaccin nu a fost niciodată mai mare.
În prezent, cele mai avansate două cercetări în lupta pentru vaccin se află în Statele Unite. Au început studiile din faza trei. Mai exact, oamenii de știință administrează vaccinul în cazul a mii de oameni de diferite vârste și așteaptă să vadă efectele. Este un proces ce durează, probabil selecția persoanelor pentru faza trei se va încheia săptămâna viitoare, la începutul lui septembrie. La final, FDA trebuie să valideze rezultatele, să vadă dacă au fost respectate toate normele necesare.
Pe 22 octombrie, este programată o discuție a celor mai buni specialiști din domeniu, pentru a fi văzute ce progrese s-au înregistrat cu privire la vaccin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News