Echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR a realizat o nouă premieră națională în tratamentul complex minim invaziv al bolilor cardiovasculare.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală condusă de prof. dr. Victor S. Costache a realizat o nouă premieră națională în tratamentul complex minim invaziv al bolilor cardiovasculare.
La un pacient tânăr, în vârstă de 48 de ani, s-a utilizat o endoproteză vasculară personalizată, pentru tratamentul endovascular al unui anevrism extins de aortă toracică și abdominală. Anevrismul aortic toraco-abdominal este o afecțiune de mare gravitate, care, în absența tratamentului, se complică prin disecție sau ruptură, cu risc vital major.
Pacientul tratat la Spitalul Clinic SANADOR suferea de un anevrism aortic toraco-abdominal tip 2, după clasificarea Crawford, adică artera aortă, principalul vas de sânge din organism, avea peretele slăbit și prezenta deformări pe o lungime mare, de la originea arterei subclavie, în torace, până la bifurcația aorto-iliacă, în abdomen. Pacientul fusese deja refuzat de alte centre din țară, deoarece afecțiunea de care suferea nu putea fi tratată cu succes.
În astfel de cazuri, opțiunile de tratament sunt limitate, întrucât intervenția chirurgicală deschisă se însoțește de foarte multe complicații și de o mortalitate ridicată. La SANADOR, echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache, cu mare experiență în toate tipurile de intervenții cardiovasculare minim invazive, a decis să-i acorde pacientului o șansă la viață prin practicarea unei proceduri în premieră națională.
Beneficiind de cele mai noi echipamente și tehnologii endovasculare, echipa de la SANADOR a realizat o procedură prin care anevrismul aorto-toracic a fost rezolvat cu ajutorul unei proteze complexe, create special pentru această intervenție. Proteza de ultimă generație, produsă de Terumo Aortic, a fost compusă din o parte toracică, o primă parte abdominală cu fenestrații pentru trunchiul celiac, artera mezenterică inferioară și artera renală stângă, și o a doua parte abdominală, pentru aorta inferioară, cu fenestrație pentru artera renală dreaptă. Proteza a fost realizată cu ajutorul investigațiilor imagistice detaliate, pe baza unui mulaj al aortei pacientului. Intervenția, desfășurată în Laboratorul de Angiografie al Spitalului Clinic SANADOR, a durat 4 ore și a folosit 3 aborduri endovasculare – cele două artere femurale și artera brahială dreaptă.
Proteza, realizată dintr-un material special, a fost fixată cu stenturi de ancorare în originile arterelor emergente din aortă. Dată fiind durata intervenției, echipa de la Spitalul Clinic SANADOR a folosit softul special cu care sunt dotate cele două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație, pentru a fuziona în timp real imaginea CT obținută anterior cu imaginile furnizate de angiograf, generând un mulaj virtual 3D al aortei pacientului, reușind astfel să reducă mult, cu 70%, cantitatea de substanță de contrast necesară, dar scăzând totodată și doza de iradiere administrată în timpul procedurii.
Acesta este primul astfel de caz tratat în România, Bucureștiul alăturându-se astfel unui foarte select grup de centre din Europa în care se poate realiza tratamentul endovascular al anevrismului aortic toraco-abdominal. Intervenția de la SANADOR a fost realizată cu sprijinul specialiștilor de la Amsterdam UMC, din Țările de Jos, centrul cu cea mai mare experiență din Europa în proceduri
endovasculare pentru bolile aortice complexe.
Programul de la Spitalul Clinic SANADOR va continua, dat fiind că anevrismele și disecțiile de aortă toraco-abdominală nu beneficiau, până acum, de tratament de succes în România. Pacienții cu astfel de patologie aortică au, de obicei, vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani.
Din echipa operatorie au făcut parte prof. dr. Victor S. Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și proceduri endovasculare, dr. Kak Khee Yeung, chirurg vascular la Centrul Medical Universitar
Amsterdam, expert în tratarea endovasculară a bolii arteriale anevrismale sau stenozante, dr.
Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară, dr. Andreea Costache și dr. Filis Ibram, medic specialist anestezie și terapie intensivă.
Intervenția în premieră națională se înscrie într-o lungă serie de alte premiere în chirurgia cardiovasculară și cardiologia intervențională realizate la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, prin care medici deosebit de talentați și cu multă experiență asigură pacienților din România cele mai moderne tratamente, la ei acasă.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipele multidisciplinare, compuse din chirurgi cardiovasculari cu o bogată experiență în proceduri minim invazive, specialiști în cardiologie intervențională cu foarte multe proceduri realizate cu succes și medici cardiologi supraspecializați în diagnosticul de mare finețe, asigură pacienților soluții terapeutice complete și complexe, minim invazive (video-asistate sau endovasculare transcateter) ori de câte ori acest lucru este posibil.
Intervenția în premieră națională a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR și datorită dotărilor cu echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație. Laboratorul de Angiografie este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, permițând desfășurarea tratamentului intervențional pentru cazuri complexe, în cele mai bune condiții.
Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.
Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent deținând cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News