EXCLUSIV  „Tratamentul” lui Ceaușescu pentru diabet era să-l omoare. Cum a acceptat Elena Ceaușescu ca președintele să ia insulină. Ce dietă a avut, după ce și-a revenit, în ultimii ani de viață

Elena și Nicolae Ceaușescu, la Neptun / Foto: Agerpres
Elena și Nicolae Ceaușescu, la Neptun / Foto: Agerpres

Nicolae Ceaușescu a fost la un pas de moarte chiar în anul 1989.

Prof. univ. dr. Iulian Mincu, diabetolog, medicul personal al familiei Ceauşescu, povestea, într-un interviu de colecție pentru DC News, despre momentul în care Nicolae Ceaușescu era să moară în 1989. S-a întâmplat în luna aprilie a acelui an. 

În ultimii 10-12 ani ai vieţii, Nicolae Ceauşescu s-a confruntat cu diabetul zaharat

Medicul său personal era dr. Constantin Dumitrescu. Chiar dacă avea diabet, președintele comunist nu voia să facă tratament cu insulină. Accepta doar regimul alimentar, medicamente și ceaiuri din plante. După ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit, a fost chemat, la Palatul Primăverii, profesorul Iulian Mincu, cel mai bun diabetolog din ţară la acel moment. Acesta era fondatorul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu” . 

Nicolae Ceaușescu având privirea pierdută, era absent, se afla într-o situație foarte gravă. Era la un pas de moarte

Când a ajuns acolo, erau deja 17 medici veniți din toată țara. De asemenea, era inclusiv ministrul Sănătății de la acel moment - Victor Ciobanu. Iulian Mincu l-a găsit pe Nicolae Ceaușescu având privirea pierdută, era absent, se afla într-o situație foarte gravă.

3. Ceaușescu... (ceausecu-diabet_04852500.jpg)

Nicolae Ceaușescu era atât de grav încât nici nu i-a răspuns la salut. A vorbit, în locul său, Elena Ceaușescu. Președintele comunist avea glicemia peste 390, chiar 396 (faţă de 120, normalul). Situaţia dura de câteva zile.

„Am cerut să examinez bolnavul. Ceauşescu nu avea haină, s-a dezbrăcat complet şi a fost consultat, în faţa comisiei. Consultaţia a decurs în tăcere. Era total absent, nu vorbea cu nimeni”, a spus prof. univ. dr. Iulian Mincu.

Era în precomă hiperosmolară, fără acidoză. Coma hiperosmolară apare la cei peste 50-60 de ani, şi este greu de tratat. Este rezistentă la insulină şi trebuie curaj, ca să dai insulină în doze mari, intravenos.

Și acum vine bomba... 

Iată dialogul dintre medicul Iulian Mincu și Elena Ceaușescu:

-Pe ce vrei să-l pui?

-Trebuie tratament cu insulină intravenos, chiar din acest moment. Nu răspund de ce se va întâmpla dacă nu face insulină.

-Cum, îl pui pe insulină? - a ţipat ea

-Nu vă supăraţi, îi zic, nu există o altă soluţie.

-Nu, noi nu acceptăm... aşa i-ai făcut şi lui Andruţă şi a rămas dependent! L-ai pus pe insulină, care produce obişnuinţă, nu sunt de acord.

Elena Ceaușescu nu voia ca soțul ei să primească tratament cu insulină. De ce? Pentru a nu devenit dependent. De patru ani, fratele lui Nicolae Ceauşescu - Andruță - se trata la Institutul de diabet, cu insulină.

4. Elena și N... (ceausescu_33815800.jpg)

Până la urmă, Elena Ceaușescu a acceptat ca Nicolae Ceaușescu să fie tratat cu insulină

Medicul Mincu a plecat din Palatul Primăverii , dar pe la 16,30, în aceeaşi zi, a fost chemat, din nou, de Elena Ceauşescu.

-Bine, fă-i, te rog, insulină.

-Nu vă supăraţi, eu o prescriu, dar medicul curant o s-o administreze. Vom începe cu doze mari, intravenos, din două în două ore, apoi le vom scădea pe măsură ce îşi revine la normal şi, dacă merge bine, rămâne cu insulină intramuscular.

Exista riscul unei come hipoglicemice

Nicolae Ceaușescu și-a revenit destul de repede, astfel încât în câteva zile, făcea deja vizite externe în Pakistan, Indonezia şi Australia. Era cu totul alt om.

„Era o mare răspundere fiindcă exista riscul unei come hipoglicemice. De aceea, au ezitat medicii să-i propună tratamentul intravenos. Totuşi, lucrurile au mers bine. A doua zi, îl găsesc un om viu. Se făcuseră 400-500 de unităţi de insulină. În mâna unui nespecialist este o armă: dacă îi fac unui om 10 unităţi, poate intra în comă hipoglicemică. Dar el îşi revenise, se putea discuta cu el. Nu mi-a adresat personal nici măcar un mulţumesc. Primele cuvinte au fost: când pot să mă întorc la birou? În câteva zile s-a întors, iar peste două săptămâni a plecat în vizită în Pakistan, Indonezia şi Australia. Au fost şi trei medici în delegaţie: ministrul un cardiolog şi cu mine. Era cu totul alt om. Am asistat la discuţiile din Pakistan. Punea întrebări, răspundea, avea păreri respectate de cei cu care se întâlnea”, ne-a mai povestit medicul.

Nicolae Ceaușescu primea insulină ordinară. Avea un regim alimentar obișnuit pentru pacienții cu diabet.

„Noi îi spuneam insulină ordinară. A primit acea insulină. Apoi, i s-a dat şi insulină semilentă, din import şi insulină ordinară, rapidă. Era o perioadă cu lipsuri, dar şi alţi pacienţi primeau acelaşi tratament. Nu a avut parte de ceva special, se importa insulină semilentă şi în alte cazuri, pe comandă. Regimul alimentar era cel obişnuit pentru diabetici. Am limitat la 200-250 de grame cantitatea de carbohidraţi, pe zi, iar în această cantitate intrau câteva felii de pâine sau cornuri făcute de bucătarul său personal, făinoase (foarte puţine) şi cartofi, la fel. A cerut mămăligă şi i s-a dat, dar calculam strict cantitatea. Eram atenţi şi la carbohidraţii din fructe. La brânzeturi şi carne nu era problemă. Ceauşescu nu bea, poate cel mult jumătate de pahar de vin roşu. Tărie niciodată. Erau anunţaţi şi cei care îl invitau în afară, să nu servească alcool. Uneori, pentru protocol, poate bea suc roşu de struguri, cu zaharină, spunea medicul Iulian Mincu într-un interviu pentru DC News din 2011.

Youtube video image

Cum a ajuns Elena Ceaușescu să accepte ca Nicolae Ceaușescu să primească tratament cu insulină? După multe discuții la nivel internațional. Mai exact, tovarășa a vorbit cu diabetologi din Franţa, Anglia, Elveţia, Germania şi Italia până a luat decizia. Acestora li s-a spus că o persoană din conducerea statului are probleme. Toţi au confirmat diagnosticul şi tratamentul propus de profesorul Mincu. Părerile experților din Occident au făcut-o pe Elena Ceauşescu să accepte insulina. În lipsa acestui tratament, Nicolae Ceauşescu ar fi intrat în comă și ar fi murit.

Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu au fost executaţi prin împuşcare

De Crăciun, pe 25 decembrie 1989, TVR anunţa că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar.

La Târgovişte, în incinta unei unităţi militare, s-a desfăşurat procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceauşescu, preşedinte al României (1974-1989), şi Elenei Ceauşescu pentru infracţiunile de genocid, subminare a puterii de stat, subminarea economiei naţionale, infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc., încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci străine. În urma sentinţei, cei doi au fost executaţi prin împuşcare în după-amiaza aceleiaşi zile.

VEZI ȘI: Misterul fiolelor de insulină din ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a refuzat crezând că e otravă. Apoi, brusc, s-a sucit și a luat tratamentul - https://www.dcnews.ro/misterul-fiolelor-de-insulina-din-ultimele-zile-ale-lui-nicolae-ceausescu-dictatorul-a-refuzat-crezand-ca-e-otrava-apoi-brusc-s-a-sucit-si-a-luat-tratamentul_942804.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel