Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş, a explicat cum pot fi trataţi românii care se infectează cu Omicron.
”Dacă nu există factori de risc și am o formă ușoară, este suficient tratamentul simptomatic. Fac febră, iau antitermic.
În situația în care vorbim de formele medii și cele severe, vorbim de tratamentul administrat în spital. Și aici sunt mai multe variante. Este Remdesivirul, sunt anticorpii monoclononali și discutăm aici de varianta anti-spike. Sunt și alte tipuri de anticorpo monoclonali care sunt pentru diverse forme.
Dar este important de discutat aici ce facem în varianta prespital. Administrarea tratamentului trebuie făcută cât mai repede în raport cu debutul bolii”, a povestit Adrian Marinescu la Antena 3.
”Avem Remdesivirul, care este pentru forme medii, mai ales pentru persoanele vulnerabile, avem Favipiravirul pe care îl dăm și acasă și l-am dat în toată acestă perioadă, am avut la un moment dat și Arbidol, avem Tocilizumab, avem Anakinra care este similară, avem și anticorpii monoclonali anti-spike. Deocamdată, antivirale nu avem în circuitul deschis, în farmacie.
Chiar dacă pacientul era trimis acasă, pentru monitorizare la medicul de familie, primea tratamentul antiviral de la spital. Acesta deocamdată nu există în farmaciile cu circuit deschis. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla. Este important ca ele să existe înainte de a ajunge la spital. Adică medicul de familie să aibă la îndemână aceste variante”, a mai spus Adrian Marinescu.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.893 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 993 mai multe decât în ziua anterioară. 276 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până miercuri, 5 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.821.849 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 12.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.749.204 pacienți au fost declarați vindecați. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 459 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu