Națiunea ungară poate să fie mândră că a supraviețuit Tratatului de Pace de la Trianon, din 4 iunie 1920, a declarat Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei însărcinat cu problemele comunităților maghiare de peste hotare.
Ziua de 4 iunie este una de doliu, de comemorare și o lecție istorică în același timp, a spus Zsolt Semjen.
Este o zi de doliu pentru că Tratatul de la Trianon a fost cea mai mare tragedie după divizarea Ungariei istorice din 1541, a spus Semjen, potrivit politics.hu.
Se poate trage o lecție istorică din evenimentele din anul 1920: Trianonul putea fi evitat cu o națiune perfect unificată, a argumentat Semjen.
"Ar trebui să fim mândri de eroii maghiari, care, trăind în afara granițelor Ungariei, au rămas unguri adevărați în toate circumstanțele", a mai spus oficialul maghiar.
În cadrul unei ceremonii de comemorare organizată la Budapesta, Zsolt Nemeth, secretarul de stat pentru Afaceri Externe, și-a declarat suportul pentru comunitatea maghiară din Transcarpatia, a pledat pentru dubla cetățenie, folosirea limbii mamă și reprezentarea maghiarilor în Parlamentul ungar. El a subliniat că aproximativ 600.000 de persoane au obținut cetățenie maghiară datorită unei proceduri introduse în urmă cu patru ani.
Ungaria comemorează la 4 iunie Ziua Coeziunii Naționale. La 4 iunie 1920, în urma Tratatului de la Trianon, Ungaria a fost nevoită să cedeze două treimi din teritoriul său către statele vecine.
Tratatul de la Trianon a consemnat juridic și recuperarea Transilvaniei de către România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News