Tratează durerea cu ”nostalgie”. Un nou studiu arată că nostalgia poate reduce percepția durerii

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Data viitoare când simțiți diverse dureri ar fi bine să vă gândiți să săriți peste analgezicul obișnuit și să priviți în schimb o fotografie veche. Nostalgia, acel sentiment de dor pentru trecut - poate reduce percepția durerii, potrivit unei noi cercetări.

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe și de la Universitatea Normală Liaoning le-au cerut participanților la studiu să-și evalueze nivelul de durere cauzat de stimularea termică în timp ce privesc imagini nostalgice , înfățișând desene animate vechi, jocuri din copilărie retro, în comparație cu imagini mai moderne. În timpul sarcinilor, un aparat RMN i-a scanat și pe cei 34 de participanți.

Cercetătorii au descoperit că observarea imaginilor care au declanșat amintiri din copilărie a fost legată de participanții care raportează sentimente mai slabe de durere.

„Prin gestionarea disconfortului, mai degrabă decât eliminarea sau reducerea stimulilor (neplăcuți), oamenii pot folosi nostalgia pentru a-și recadra experiențele dureroase”, a spus Joe Yazhuo Kong, unul dintre autorii studiului, într-un e-mail.

„Nostalgia este o emoție predominant pozitivă pe care oamenii o percep cu ușurință în viața lor”, a spus Kong, lider de grup de cercetare la Laboratorul Academiei Chineze de Științe pentru NeuroImaging Integrativ al Durerii.

 „De exemplu, oamenii se pot simți fericiți și liniștiți atunci când își răsfoiesc fotografiile grupate cu familia sau prietenii.”

Studiile anterioare au demonstrat, de asemenea, beneficiile psihologice și emoționale ale nostalgiei. Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Psychology a arătat că nostalgia a scăzut percepția asupra intensității durerii în rândul persoanelor care suferă de durere cronică.

Cercetări ulterioare au descoperit că oamenii au avut o toleranță crescută la durere în urma gândurilor de nostalgie, potrivit Cathy Cox , profesor asociat de psihologie la Universitatea Creștină din Texas.

„Este grozav să găsim din ce în ce mai multe cercetări care fac o punte de suprapunere între aceste constructe psihologice și emoționale pe care le studiem și aceste răspunsuri biologice și comportamentale”, a spus Cox, un psiholog cu accent pe nostalgie. 

„În timpul acestui proces de ameliorare a durerii induse de nostalgie, talamusul joacă un rol crucial”, a spus Kong pentru CNN.

Talamusul, adesea descris ca stația releu a creierului, este responsabil pentru transmiterea informațiilor senzoriale și a semnalelor motorii către cortexul cerebral.

Noul studiu a arătat că talamusul integrează acele „informații despre nostalgie” și declanșează un răspuns la durere care este mai controlat. Vizualizarea fotografiilor nostalgice a scăzut, de asemenea, activitatea în două zone ale creierului legate de durere.

Și nu doar fotografiile vechi pot duce la răspunsuri pozitive din cauza nostalgiei. Muzica, filmele sau anumite povești le pot declanșa și ele. La fel pot fi mirosurile, cum ar fi parfumul, sau gustul anumitor alimente, precum bomboanele din copilărie sau prăjiturile care amintesc cuiva de acasă.

Toate aceste declanșatoare de nostalgie s-ar putea dovedi a fi utile în viitor pentru a oferi oamenilor instrumente ieftine și ușor accesibile de gestionare a durerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel