Rana deschisă a Israelului, la un an de la atacul Hamas, din 7 octombrie 2023. Pentru Avida Bachar, care și-a văzut soția și fiul murind, există o singură soluție

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

În timp ce o mare parte din lume s-a concentrat asupra răspunsului militar al Israelului la atacurile Hamas din 7 octombrie, viețile israelienilor din ultimul an au fost umbrite de trauma din acea zi.

Atacul a fost cel mai mare dezastru din istoria Israelului, lăsând țara zguduită. ”Cred că Israelul este o țară îndurerată, despre care nu cred că a fost pe deplin capabilă să treacă prin durere și să proceseze ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a spus Hen Mazzig, cercetător senior la Institutul din Tel Aviv, un grup de advocacy pro-Israel, conform Reuters. 

Oamenii înarmați conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de oameni din comunitățile din sudul Israelului și au luat peste 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene, cea mai mare pierdere de vieți omenești pentru evrei de la Holocaustul nazist.

Pe măsură ce războiul deja se duce de un an, israelienii se confruntă cu un război mai larg cu Hezbollah-ul susținut de Iran în Liban și, eventual, cu Iranul însuși, care a lansat rachete asupra Israelului săptămâna trecută.

Deși un număr tot mai mare de israelieni au cerut recent încetarea focului în Gaza, a existat, de asemenea, un sprijin larg pentru războiul împotriva Hamas și Hezbollah. Aproximativ 80% dintre israelieni au spus că este corect să lanseze o ofensivă împotriva Hezbollah, chiar dacă războiul din Gaza este încă în curs, potrivit unui sondaj realizat pentru Institutul pentru Democrație din Israel, săptămâna trecută.

O rană deschisă

Dar eșecul de a aduce ostaticii acasă rămâne o rană deschisă. Au existat proteste în masă care cer guvernului să facă mai mult pentru a-i recupera și solicitări tot mai mari pentru o încetare a focului în Gaza, cu critici amare. 

Pentru Avida Bachar, un fermier din kibbutz-ul Be'eri care și-a pierdut piciorul și și-a văzut soția și fiul murind atunci când oamenii înarmați Hamas i-au atacat casa în urmă cu un an, există o soluție pentru conflictul israeliano-palestinian: palestinienii trebuie mutați din Gaza în orice stat care dorește să-i ia, astfel încât să nu mai poată amenința Israelul, spune el. „Avem o singură opțiune pentru a rezolva acest lucru, și anume să-i transferăm în alte state suverane” spune el. 

În Israel, civilii înarmați sunt vizibili peste tot. 

Abu Yousef, 70 de ani, un palestinian din Kafr Manda, un sat palestinian din nordul Israelului, care obișnuia să lucreze cu israelienii la ferme și în piețele de legume, a spus că totul s-a schimbat după 7 octombrie: "Obișnuiam să aveam prieteni evrei, ne întrebam unul despre familiile celuilalt. Dar cel care ți-a fost prieten înainte, astăzi nu mai este prietenul tău” spune el. 

Pentru evreii israelieni, evenimentele din 7 octombrie au avut implicații existențiale, făcând ecou pogromurilor din Europa din secolele trecute și punând la lumină lupta pentru supraviețuire, mulți simt că țara lor se confruntă cu dușmani din toate părțile, cu Iranul trăgând sforile.

"Sentimentul este că nu există securitate în acest loc. Orice se poate întâmpla", a spus Alex Kaidrikov de la Tel Aviv. ”Este doar șocant și copleșitor și nu putem face nimic în privința asta”, a adăugat el.

Trauma a fost agravată de modul în care simpatia inițială din partea unei mari părți a lumii după atacul din 7 octombrie s-a transformat în condamnarea campaniei Israelului din Gaza. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel