Impactul traumelor din copilărie poate afecta evoluția ulterioară a oamenilor până la probleme grave de sănătate.
Impactul traumelor din copilărie poate dura o viață întreagă și îi lasă pe oameni să se simtă ca odinioară. Victimele abuzului se confruntă, de asemenea, cu dureri inimaginabile și cu consecințe foarte reale asupra sănătății.
Un studiu pe aproape 78.000 de femei norvegiene a descoperit că experiențele din copilărie, în special expunerea la abuz emoțional, sexual și fizic, pot contribui la riscul de scleroză multiplă (SM), o boală autoimună invalidantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
„Abuzul, neglijarea și disfuncțiile casnice sunt tipuri extreme de stres”, explică o echipă de cercetători medicali într-o nouă lucrare, condusă de prima autoare Karine Eid de la Spitalul Universitar Haukeland din Norvegia.
În timp ce stresul cronic este legat de sănătatea mintală și fizică precară, iar evenimentele stresante din viață pot declanșa crize de boală la persoanele care trăiesc cu SM, o mare necunoscută este dacă experiențele traumatice din copilărie s-ar putea manifesta, ani mai târziu, ca un risc crescut de a dezvolta SM, care, ca și multe alte boli autoimune, este adesea greșit înțeles și greu de diagnosticat.
Un studiu de referință din 2009 de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA a constatat că, cu cât oamenii au fost martori sau au suferit mai multe abuzuri în copilărie, cu atât au fost mai multe șansele să ajungă spitalizați pentru oricare dintre cele 21 de boli autoimune zeci de ani mai târziu.
În SM, în special, sistemul imunitar al organismului atacă în mod greșit celulele nervoase, distrugând stratul protector de mielină care le înconjoară, ceea ce poate duce la durere cronică, spasme musculare, amorțeală, chiar și pierderea vederii.
Pentru a investiga legăturile dintre afecțiune și trauma copilăriei, cercetătorii au intersectat datele dintr-un studiu norvegian la nivel național care a urmărit femeile însărcinate, din 1999 până în 2018, cu înregistrările spitalicești și cu un registru național al diagnosticelor de SM din Norvegia.
Femeile expuse la abuz emoțional și sexual înainte de vârsta de 18 ani au avut un risc crescut de a dezvolta SM mai târziu în viață, arată analiza.
Dintre cele 300 de femei din studiu care au dezvoltat SM, aproape una din patru a raportat un istoric de abuz în copilărie atunci când a fost recrutată în studiu.
Legătura dintre traumă și SM a fost cea mai pronunțată în rândul femeilor care au suferit abuz sexual (65% risc crescut de a dezvolta SM) și la cele expuse la mai mult de un tip de traumă (între 66 și 93% risc crescut).
O modalitate de interpretare a datelor este că traumele din copilărie și stresul ulterior ar putea exacerba riscul de SM la persoanele cu o susceptibilitate subiacentă la această afecțiune, fie că este vorba despre factori genetici sau stil de viață, scrie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News