Copiii noștri nu mai trebuie să învețe programare: CEO-ul NVIDIA mizează pe viitorul bazat pe inteligența artificială

fost programator. FOTO: Freepik @rawpixel.com
fost programator. FOTO: Freepik @rawpixel.com

Jensen Huang, CEO-ul companiei NVIDIA, a stârnit valuri la recentul Summit Mondial al Guvernelor din Dubai cu o declarație îndrăzneață: copiii noștri nu mai au nevoie să învețe programare, deoarece inteligența artificială (AI) se va ocupa de asta.

Huang recunoaște că, în urmă cu zece ani, accentul se punea pe necesitatea ca toată lumea să învețe programare. Însă, progresele uluitoare ale inteligenței artificiale schimbă paradigma. Potrivit directorului executiv NVIDIA, datorită AI, practic oricine poate fi considerat acum programator, 80.lv.

 

În viziunea sa, copiii nu ar mai trebui să se concentreze pe învățarea limbajelor tradiționale de programare precum C++ sau Java. Accentul ar trebui să se mute pe dezvoltarea unor tehnologii care permit utilizarea limbajului natural pentru programare. Altfel spus, computerele ar trebui să înțeleagă instrucțiuni date în limbaj uman, eliminând nevoia de a scrie cod manual.

„În ultimii 10-15 ani, aproape oricine care a urcat pe o scenă similară a spus că învățarea programării este vitală pentru copii, că toată lumea ar trebui să poată programa. De fapt, realitatea este aproape opusă”, a declarat Huang. „Sarcina noastră este să creăm tehnologie de calcul care să nu necesite programare. Iar limbajul de programare ar trebui să fie cel uman. Astfel, toată lumea devine programator. Acesta este miracolul inteligenței artificiale.”

Ca urmare a acestei schimbări, copiii s-ar putea îndrepta către domenii considerate mai practice, precum biologia, educația, producția sau agricultura. Expertiza în aceste domenii le-ar permite să își aloce timpul pe care l-ar fi dedicat programării către activități mai productive. Practic, singura limbă de care am avea nevoie ar fi cea pe care o stăpânim din naștere - limba maternă.

Rămâne de văzut dacă predicția lui Huang se va adeveri. Deși inteligența artificială face progrese remarcabile, este încă la început de drum. Capacitatea sa de a genera cod creativ și original este limitată. De asemenea, înțelegerea contextului și intenției din spatele codului scris reprezintă o provocare pentru AI, ceea ce poate duce la erori și probleme de securitate.

Cert este că inteligența artificială va remodela domeniul programării. Întrebarea este dacă o va elimina complet pe cea tradițională sau doar o va transforma. Rămâne ca viitorul să ne ofere răspunsul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel