Medicul și scriitorul Vasi Rădulescu demontează mituri din nutriție.
„Mâncatul de mese mici și frecvente, în mod regulat pe parcursul zilei, este o metodă folosită de multe persoane pentru a stimula metabolismul și pierderea în greutate.
Cu toate acestea, dacă ești sănătos, frecvența meselor nu contează atâta timp cât îți îndeplinești nevoile de energie.
Acestea fiind spuse, cei care suferă de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, boala coronariană și sindromul colonului iritabil, precum și femeile însărcinate, pot beneficia de consumul unor mese mai frecvente.
Poţi consuma aceleaşi calorii fie pe parcursul a 3 mese, fie pe parcursul a 10 mese. Ceea ce este important este ca alimentele pe care le consumi să fie calitative din punct de vedere nutriţional”, a precizat medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
„Regula principală aici este deficitul caloric. Cum îl obții? Corpul are nevoie, doar pentru funcțiile lui principale, de 1800 – 2000 de kcal pe zi. Dacă îi oferi mai puțin, el nu are cum să funcționeze cu ce îi dai, așa că va recurge la stocuri. Stocul înseamnă, cel mai probabil și accesibil, grăsimea. Dacă din mesele zilnice îți iei 1500 de kcal, diferența va fi luată din depozitele de grăsime. Da, trebuie să apelezi la alimente cu mai puține calorii, dar să fie calorii de calitate (e mare diferență între caloriile unei salata și caloriile unui suc acidulat).
Scoate zahărul din ecuație.
Este inamicul principal al sănătății. Și dușmanul oricărei diete. Mă refer la zahărul propriu-zis, dar și la alimentele bogate în zahăr.
Ai grijă cu făinoasele.
Poți consuma 1-2 felii de pâine integrală, cu fibre multe, dar fără paste, aluaturi, pizza. Nu vei slăbi așa.
Ai nevoie de 1g de proteină per kilogram corp. Proteinele sunt deosebit de importante și nu vrei să renunți la ele. Ia-le din pește, fructe de mare, carne albă, de 1-2 ori pe săptămână și carne roșie.
Ai nevoie de grăsimi.
Există și unele sănătoase, cum ar fi în uleiul de măsline sau în avocado. Puțin unt merge. În rest nu apela la alimente cu multă grăsime animală. Grăsimea conține multe calorii”, spune medicul. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News