Trecerea de la Post la
Modalitatea de restricție dietetică specifică Postului prezintă efecte favorabile asupra sănătății, cu condiția consumului unei arii diverse din alimentele permise, apropiindu-ne de dieta mediteraneană. De asemenea, este foarte important ca trecerea la dieta obișnuită să se facă progresiv. Excesele, îndeosebi cele din perioada Sărbătorilor, pot duce la apariția unor boli severe, cu caracter chirurgical, potrivit site-ului de specialitate doctorulmeu.net.
Pentru creștini ortodocși, Postul Crăciunlui durează 40 de zile, interval în care este interzis consumul de carne, lapte, ouă, brânzeturi, peștele fiind permis doar în unele zile. Aportul caloric din aceste zile poate să fie mai mic sau mai mare decât în mod obișnuit, cu creșterea procentului de carbohidrați și scăderea celui de lipide și proteine consumate.
Trecerea către meniul de Sărbători trebuie să fie progresivă, pentru că un consum neechilibrat și brusc de alimente bogate în proteine și lipide poate duce la apariția unor boli acute, precum colecistită sau pancreatită.
Colecistita acută reprezintă inflamarea veziculei biliare. Cele mai comune simptome ale colecistitei acute sunt: durerea intensă, constantă la nivelul abdomenului superior, către dreapta și febra. Pacientul trebuie să se adreseze de urgență unui medic, fiindcă netratată, boala se poate complica într-o colecistită gangrenoase sau se poate perfora colecistului.
Pancreatita reprezintă procesul de inflamarea a pancreasului. Pancreatita se poate manifesta sub două forme: pancreatita acută, cand inflamația apare și evoluează în doar câteva zile; pancreatita cronică, când inflamația persistă un timp îndelungat. Simptomele pancreatitei sunt: debutul brusc al durerii, cu localizare la nivelul abdomenului superior și iradiere în spate; senzația de balonare; greață; vărsături; febră, puls rapid. În formele grave de pancreatită apare deshidratarea, iar tensiunea arterială scade.
Cum pot fi diagnosticate colecistita și pancreatita
Pacienții cu colecistită acută trebuie spitalizați, deoarece boala prezintă indicație chirurgicală. Mai înâi, pacienților li se administrează fluide intravenos, apoi calmante și antibiotice. Tratamentul definitiv al colecistitei acute este colecistectomia (operația de îndepărtare chirurgicală a veziculei biliare), momentul optim pentru efectuarea intervenției fiind cât mai aproape de debutul simptomelor.
Pentru pancreatită, tratamentului medical ameliorează simptomele. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt: administrarea de oxigen şi repausul alimentar pentru câteva zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu