Trecerea plajelor în administrarea autorităţilor locale a fost discutată în Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor întrunită, miercuri, la Olimp, preşedintele ANAT susţinând această propunere în condiţiile în care plajele sunt închiriate de societăţi care nu au legătură cu turismul.
Primarul localităţii Limanu (Constanţa), Nicolae Urdea, a declarat că plajele ar trebui să treacă din administrarea Ministerului Mediului în cea a autorităţilor locale, transmite Mediafax.
"Plajele trebuie să fie la autoritatea locală. Se produce o brambureală generală cu licitaţiile făcute de Apele Române, plajele se duc acolo unde nu trebuie pentru că dacă ar fi la autoritatea locală, aş da plajele celor care au investiţii, care au locaţii, au hoteluri, să fie direct interesaţi să păstreze plaja curată. În Vama Veche au venit la licitaţie unii care se ocupă de transporturi auto. Nu ştiu dacă au mai făcut turism vreodată, dar încurcă lucrurile pe acolo, plus creează tensiuni foarte mari cu cei care au locaţii, care au hoteluri", a spus primarul din Limanu.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi al Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, Corina Martin, a afirmat că, întrucât plajele sunt închiriate de către societăţi care nu au legătură cu turismul, hotelierii se confruntă cu dificultăţi.
Mai mult, Martin a susţinut că evaziunea fiscală în rândul operatorilor de plajă este de 50 la sută.
"De cinci ani ducem această luptă cu operatorii de plajă, societăţi care nu au legătură cu activitatea de turism. Din acest motiv, hotelierii trebuie să le subînchirieze de la cei care au în administrare plajele pentru a oferi de fapt un şezlong şi o umbrelă turiştilor lor. Ne împiedică faptul că în fiecare toamnă când încheiem contracte între agenţi şi hotelieri şi ne pregătim să lansăm tarifele către TUI, către piaţa germană, franceză sau italiană, nu pot hotelierii să-şi estimeze cât anume costă o noapte de cazare pentru că în mod nornal trebuie să incluzi şi valoarea şezlongului şi a umbrelei. Toate aceste probleme cumulat cu evaziunea fiscală pe care noi o apreciem la 50 la sută în acest moment pe plajele româneşti şi nu din acest an, ci de foarte mulţi ani, fac ca subiectul administrării plajelor de către autorităţile locale să fie unul foarte important", a spus Corina Martin.
Totodată, preşedintele Comisiei de Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, a afirmat că trebuie găsite soluţii, împreună cu factorii implicaţi, pentru ca această problemă să fie rezolvată.
"Sunt convinsă că împreună cu Ministerul Dezvoltării şi împreună cu Ministerul Mediului putem găsi soluţii. Plajele reprezintă domeniul public al statului de interes naţional, aşa sunt prevăzute şi în Constituţie şi în Legea 213 a domeniului public şi în administrarea statului. A fost negociat pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu o axă prioritară tocmai pentru lucrări de refacere a plajelor. Atunci când am negociat cu Comisia Europeană, Comisia a dorit să aibă un singur interlocutor, adică un singur administrator şi acesta este Administraţia Naţională Apele Române pentru a avea capacitatea de cofinanţare a fondurilor europene şi pentru că au capacitate instituţională cu oameni specializaţi în derularea şi implementarea proiectelor. Dacă primăriile din această zonă îşi dezvoltă capacitatea instituţională şi îşi pot asigura cofinanţări pentru proiecte putem face acest transfer astfel încât administrarea plajelor din 2013 să intre la autorităţile locale, poate şi mai devreme, dar proiectele deja începute să rămână în gestionarea Apelor Române. Cred că poate fi gândită o formă, dar trebuie să fie de acord şi Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării, trebuie să discutăm şi cu Ministerul Finanţelor", a spus Sulfina Barbu.
Ea a mai spus că, prin trecerea plajelor la autorităţile locale, un risc îl reprezintă pierderea fondurilor europene pentru proiectele de stopare a eroziunii costiere, iar România nu are bani pentru continuarea acestor lucrări.
"Pierderea fondurilor europene pentru proiectele de stopare a eroziunii costiere ar însemna să nu valorificăm vreo 130 de milioane de euro atât cât există pe Axa Prioritară 5 din Programul Operaţional Sectorial Mediu şi cred că ar fi un lucru rău pentru România, neavând capacitatea de a finanţa din bugetul naţional toate aceste lucrări pentru că nu există resurse bugetare", a spus fostul ministru al Mediului.
De asemenea, Sulfina Barbu a avertizat că în cazul trecerii plajelor la autoritatea locală, aceasta trebuie să aibă capacitatea de a se ocupa de întreţinerea plajelor nu doar în timpul sezonului estival, ci pe parcursul întregului an.
"În schimb, pentru autorităţile locale mai intervine un lucru extrem de important, întreţinerea acestor plaje şi nu numai pe perioada sezonului pentru că dacă vor prelua aceste plaje trebuie să le întreţină, sunt lucrări de întreţinere care trebuie să se desfăşoare şi sunt obligatorii şi în afara sezonului estival. Cred că se poate face acest transfer, dar trebuie lucrat în echipă", a explicat Sulfina Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu