Dacă regiunea Crimeea va fi anexată Rusiei – după referendumul programat pentru duminică, 16 martie, vom vorbi despre cea mai recentă schimbare pe harta tulburentă a Ucrainei. Această țară a stat și în trecut sub semnul unor modificări teritoriale care au făcut ca Ucraina să nu aibă o istorie prea ușoară.
Crimeea, o republică autonomă în cadrul Ucrainei care ocupă peninsula cu același nume din nordul Mării Negre, se află în mijlocul unei crize internaționale.
În secolul XVIII, peninsula a fost parte din Imperiul Otoman. Pe 27 ianuarie 1769, armata tătarilor formată din 70.000 de oameni a trecut graniţa Rusiei, însă a reuşit să ajungă numai până în sudul Ucrainei, fiind oprită de trupele lui Piotr Rumianţev. Pe hartă, veți putea vedea cu galben teritoriile care aparțineau Imperiului Otoman și cu albastru, Rusia. (harta 1)
Acest lucru nu a durat mult, iar prin Manifestul Ekaterinei a II-a din 8 aprilie 1783, Crimeea a intrat în componenţa Imperiului Rus. După Revoluția din Octombrie din Rusia, din anul 1917, Crimeea a rămas pentru scurt timp un stat suveran. Dar nu pentru multă vreme.
Crimeea a devenit Republica Autonomă Sovietică Socialistă în anul 1921 și a făcut parte din Uniunea Sovietică. A rămas așa până în anul 1945, când a devenit o regiune administrativă a Rusiei. Pe harta 3, Rusia este reprezentantă cu verde.
Apoi, în anul 1954, Crimeea a fost transferată de catre Nikita Hrusciov Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
În plus, după colapsul Uniunii Sovietice din 1991, Crimeea a aparținut Ucrainei. În 1997, Ucraina și Rusia au semnat un tratat bilateral de parteneriat, care i-a permis Rusiei să-și păstreze flota Mării Negre la Sevastopol (harta 5).
Drama din 1944
Drama tătarilor crimeeni a început în 11 mai 1944. Comitetul de Stat al Apărării din Uniunea Sovietică, întrunit sub preşedinţia lui Stalin, a decis deportarea în întregime a acestei populaţii. Sarcina de a duce această decizie până la capăt i-a revenit unuia dintre cei mai duri ofiţeri ai NKVD-ului, Ivan Alexandrovici Serov, omul de încredere al lui Stalin (harta 6).
Kiev, locul unde a luat naștere Biserica Ortodoxă Rusă
Biserica ortodoxă rusă își regăsește originile în Botezul din Kiev din 988, când Prințul Vladimir I a adoptat în mod oficial religia Imperiului Bizantin ca religie de stat a Rusiei Kievene. Datorită acestui fapt, Biserica Ortodoxă Rusă și-a sărbătorit în 1988 aniversarea a o mie de ani de existență. Jurnaliștii de la BBC Mundo scriu că și acest lucru are o greutate foarte mare în ceea ce privește criza din Ucraina.
Referendum pentru deciderea soartei Crimeii
Duminică, 16 martie, populaţia Crimeii va trebui să răspundă la două întrebări: „Sunteţi pentru aderarea Crimeii la Federaţia Rusă, cu statut de subiect al Federaţiei Ruse?" şi „Sunteţi pentru revenirea la Constituţia Crimeii din 1992 şi pentru statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?"
SURSA FOTO: BBC MUNDO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News