Chiar dacă are o importanță cheie în funcționarea generală a organismului, ficatul este adesea un organ care nu primește prea multă atenție. O modalitate bună de a-l proteja este să îl menții sănătos și să îl protejezi cu o dietă bogată în antioxidanți.
Funcțiile pe care le îndeplinește ficatul sunt vitale pentru bunăstarea generală a organismului, însă adesea nu ne amintim de necesitatea de a-l îngriji până când nu apar primele simptome ale unei boli. Pornind de la faptul că marii săi dușmani sunt dieta bogată în grăsimi și alcool, nu ar strica să ne gândim la prevenție.
Aflat în partea superioară dreaptă, ficatul este cel mai voluminos organ al corpului și activitatea sa este legată de detoxifierea organismului, stocarea vitaminelor și a nutrienților sau sinteza proteinelor plasmatice, printre alte funcții cheie pentru menținerea echilibrului ce garantează o stare optimă de sănătate.
Boala hepatică, tot mai frecvent întâlnită în ultimii ani, atât de origine virală, cât și metabolică, îngrijorează comunitatea medicală. În cazul celei de-a doua categorii, factorii de risc identificați includ obezitatea, diabetul de tip 2 și consumul excesiv de alcool, printre altele.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
Trebuie să fim conștienți că, pentru a ușura cât mai mult posibil funcția de filtrare și procesare a substanțelor chimice din alimente de către ficat, ar trebui să știm că cu cât dieta noastră este mai modificată artificial (aditivi, conservanți, grăsimi saturate etc.), cu atât mai mult efort va face acest organ în activitatea sa zilnică și cu atât mai mult se va slăbi din cauza supraîncărcării.
Cu alte cuvinte, o dietă variată care include alimente din diferite grupuri nutritive (fructe, legume, cereale integrale etc.) va menține ficatul în cea mai bună formă. Pot fi evidențiate trei opțiuni specifice ale căror compoziție este deosebit de benefică pentru funcțiile acestui organ:
Usturoi: conține un compus, alicina, care a demonstrat efecte benefice asupra dislipidemiei, obezității sau hipertensiunii, printre alte tulburări care influențează negativ activitatea hepatică. De aceea, se consideră că are un efect protector. În general, această plantă erbacee se remarcă prin activitatea sa antioxidantă și antiinflamatorie, prin urmare, impactul său poate fi doar pozitiv.
Ceai verde: aici, cei doi compuși importanți sunt catechinele și polifenolii, care datorită puterii lor antioxidante se prezintă, de asemenea, ca aliați de nădejde pentru menținerea și regenerarea ficatului.
Avocado: este cunoscut pentru a fi o sursă bogată în grăsimi sănătoase. Acest lucru are două direcții: atât pentru a ajuta ficatul să elimine substanțele nocive sau inutile, cât și pentru a evita depunerile de grăsime.
Cele trei alimente menționate sunt, de asemenea, componente recomandate pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase: capacitățile lor antioxidante și detoxifiante confirmă acest lucru. Avocado asigură, de asemenea, includerea în dietă a așa-numitelor grăsimi sănătoase, adică mononesaturate și polinesaturate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News