Acum trei ani, 7.403.836 de români au votat în favoarea demiterii imediate a președintelui Traian Băsescu. Parchetul General a început o anchetă la Curtea Constituțională, în legătură cu erata care a făcut inutil votul din 29 iulie 2012. Bogdan Chirieac, în editorialul scris pentru DCNews, este de părere că nu procesul penal este soluția aflării adevărului despre referendum.
”Probabil că o analiză lucidă făcută de profesori universitari, de academicieni, de membri ai societății civile - fiindcă ei și numai ei sunt adevărata conştiinţă a unei națiuni - ar da o șansă renașterii unei democrații cât de cât viabile în România. Fiindcă, din 29 iulie 2012 încoace, democrația din România a regresat continuu”, scrie Chirieac.
Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac:
29 iulie 2012. Atunci, 7.403.836 de români au votat în favoarea demiterii imediate a președintelui Traian Băsescu.
În 2009, în cele mai controvesate alegeri din Europa de după prăbușirea comunismului, Băsescu obținea mai puțin de 5,3 milioane de voturi.
După cum știți, în 2012, voința românilor a fost călcată în picioare în primul rând de către instituțiile românești de forță. La rândul lor, din motive care îmi scapă și în ziua de astăzi, Uniunea Europeană și Statele Unite au aruncat și ele la coș ceea ce în anii '90 ne învățaseră că este cel mai scump lucru într-o democrație: votul corect și liber exprimat.
S-au scris milioane de pagini și s-au derulat milioane de ore de transmisii TV despre referendumul de acum trei ani. Inclusiv sus-semnatul am scris la vremea respectivă o carte pe care am intitulat-o "România suspendată". S-au rostit deja toate adevărurile și minciunile posibile, toate lucrurile logice sau ilogice ce au însoțit această mișcare formidabilă a poporului român împotriva lui Traian Băsescu. O mișcare ce nu se poate compara decât cu revoluția din '89...
Nu comentăm acum dacă suspendarea și demiterea lui Băsescu a fost sau nu făcută cu respectarea strictă a legilor și a Constituției. Important este că, dacă s-ar fi respectat voința poporului, calvarul României s-ar fi terminat mai devreme și poate multe lucruri ar fi arătat cu totul altfel, în bine, pentru români. Dar nici măcar lucrul acesta - rămânerea lui Băsescu la putere – nu este cel mai grav.
Cu adevărat important este că votul covârșitor al unei națiuni europene nu a fost luat în considerare. Viața ne-a arătat că un grup de persoane din câteva instituții românești poate schimba destinul unei națiuni. Pentru prima dată de la prăbușirea comunismului în '89 și intrarea României în grupul democrațiilor occidentale, s-a dovedit că pentru cetățeanul român votul liber nu înseamnă nimic în fața voinței Statului.
Parchetul General a început o anchetă la Curtea Constituțională, în legătură cu o erată dată în puterea nopții și care a aruncat la toaletă voturile milioanelor de români. Nu știu dacă un proces penal este soluția aflării adevărului despre referendumul din 29 iulie 2012. Probabil că o analiză lucidă făcută de profesori universitari, de academicieni, de membri ai societății civile - fiindcă ei și numai ei sunt adevărata conştiinţă a unei națiuni - ar da o șansă renașterii unei democrații cât de cât viabile în România. Fiindcă, din 29 iulie 2012 încoace, democrația din România a regresat continuu.
Europa este mult prea ocupată cu propriile probleme – zona euro sau Grecia sau Rusia – pentru a analiza cu oarecare atenție zona cea mai săracă din curtea sa. În privința Statelor Unite, abordarea globală a lucrurilor și, de multe ori, insuficienta capacitate de a înțelege națiunile din estul Europei au făcut din America un martor extrem de tolerant cu încălcarea gravă a democrației și a drepturilor omului, în țările pe care le consideră aliate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu