Plecăm de la ipoteza conform căreia pentru ca o relație să fie sănătoasă și împlinită, trebuie să îndeplinească anumite criterii, dorințele și preferințele partenerilor din relaței.
A fi într-o relație poate fi o experiență minunată, atâta timp cât este făcută cu atenție. Adică, ținând cont de faptul că uniunea trebuie să hrănească ambele părți și că nu ar trebui să fie o sursă de suferință. Pentru a face acest lucru posibil, este necesar să identifici aspectele care nu se negociază într-un cuplu, acele linii roșii care nu trebuie niciodată depășite și acele ingrediente care îți sunt indispensabile.
Aspectele sau lucrurile care nu sunt negociabile nu sunt o listă de cereri unul pentru celălalt. Nu sunt o serie de cereri de comunicat partenerului pentru ca acesta să le respecte, sau niște condiții pe care doriți să le impuneți. Dimpotrivă, ele sunt punctele asupra cărora trebuie să fim clari atunci când ne alegem un partener și să ne preocupăm de ceea ce determină dacă să continuăm sau să încheiem o relație.
Pe scurt, nu este vorba de a-l conforma pe celălalt listei noastre, ci de a-i fi noi înșine credincioși și de a lua decizii coerente în acest sens. Acestea fiind spuse, să vedem în ce constau aceste puncte și cum le putem descoperi pe ale noastre.
După cum am spus, aspectele care nu se negociază sunt punctele care trebuie neapărat să fie prezente pentru ca tu să te bucuri de o viață comună. Unele dintre ele sunt comune, deoarece sunt principii fundamentale ale umanității, respectului și conviețuirii (chiar dacă uneori le trecem cu vederea). Altele, în schimb, sunt individuale și se referă la scara de valori a fiecărei persoane.
Onestitatea este esențială pentru construirea încrederii într-un cuplu, pentru ca aceștia să se simtă în siguranță și conectați. Dacă cealaltă persoană minte, reține informațiile sau o distorsionează, acest lucru poate crea un nivel ridicat de stres și te poate menține în permanență pe picioarele tale.
Astfel, gelozia și neîncrederea se instaurează, iar suferința devine mai prezentă decât bucuria. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, sinceritatea trebuie să fie o maximă care trebuie întotdeauna respectată.
Respectul implică considerație față de celălalt și se manifestă prin tratarea lor cu demnitate și acordarea de valoare. Prin urmare, agresiunea fizică sau verbală, umilirea, șantajul sau amenințările nu ar trebui să aibă loc în relație. Nici indiferența sau disprețul
Indiferent de context (chiar și în mijlocul unei certuri) și de gradul de efort pe care îl depunem, merităm întotdeauna să fim tratați uman și nu ar trebui să acceptați mai puțin.
Empatia se referă la capacitatea de a se conecta cu lumea mentală și emoțională a altuia; să ieșim, pentru o clipă, din perspectiva noastră și să încercăm să o înțelegem pe cea a cuplului.
Acesta este un exercițiu fundamental pe care nu îl facem întotdeauna, dar este fundamental pentru a lega emoțional.
Într-o relație trebuie să te simți ascultat, îngrijit, însoțit și sprijinit. Este important ca celălalt să știe să-ți aprecieze emoțiile, să nu le minimizi și să stea alături de tine chiar și în momentele tale cele mai de jos. Deși aceasta poate părea o realizare sau un privilegiu, este o problemă fundamentală a cărei absență nu ar trebui să o tolerăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu