Vadim Kobzev, Alexei Liptser și Igor Sergunin, avocați ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, au fost acuzați de "extremism" pentru că au transmis mesaje între liderul opoziției și aliați.
Publicitate
Trei avocați care l-au reprezentat pe defunctul lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, au fost trimiși în judecată sub acuzația de "extremism".
Navalnîi a decedat în februarie în circumstanțe neclare, într-o colonie penitenciară din Arctica, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru conducerea unei organizații considerate "extremiste".
După moartea sa, autoritățile ruse au intensificat represiunea împotriva susținătorilor, aliaților și familiei acestuia – arestând jurnaliști care relatau despre procesele sale și înscriind-o pe soția sa, Iulia Navalnîia, pe o listă de "teroriști și extremiști".
Numele Iuliei Navalnaia apare pe această listă elaborată de Rosfinmonitoring, serviciul rus de informaţii financiare, a constatat AFP.
Justiţia rusă a anunţat că Iulia Navalanaia, care locuieşte în străinătate, este vizată de un mandat de arestare pentru "participare la un grup extremist".
Plasarea ei în detenţie provizorie a fost pronunţată în absenţa ei de un tribunal moscovit.
"Ce rapiditate! (...) Dacă ei se străduiesc atât de tare, e pentru că Iulia Navalnaia a făcut totul cum trebuie", a ironizat pe platforma X (ex-Twitter) fosta purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, aflată şi ea în exil.
Procesul celor trei avocați – Vadim Kobzev, Alexei Liptser și Igor Sergunin – a început joi într-o instanță din regiunea Vladimir, la est de Moscova.
Cei trei avocați s-au aflat într-o cușcă metalică destinată inculpaților la începutul audierii, înainte ca judecătorul să accepte solicitarea procurorilor de a desfășura ședința cu ușile închise, eliminând din sală publicul și jurnaliștii.
Reținuți în octombrie 2023, aceștia sunt acuzați de implicare într-o organizație "extremistă", infracțiune ce poate atrage o pedeapsă maximă de șase ani de închisoare.
Anchetatorii susțin că avocații au transmis mesaje între Navalnîi și colaboratorii săi din afara închisorii, facilitând astfel continuarea activităților politice interzise ale opozantului rus chiar și din detenție.
Echipa lui Navalnîi a afirmat atunci că arestarea avocaților reprezintă o încercare de a-l izola și mai mult pe liderul opoziției, care petrecea majoritatea timpului în carceră.
La o audiere preliminară, Sergunin și-a recunoscut vina, conform unor surse media independente, în timp ce Kobzev și Liptser au respins acuzațiile.
Kremlinul a respins acuzațiile susținătorilor lui Navalnîi, care au sugerat că președintele Vladimir Putin ar fi ordonat uciderea acestuia în închisoare.
Existau discuții între Occident și Moscova despre eliberarea lui Navalnîi printr-un schimb de prizonieri înainte ca acesta să moară.
De-a lungul unui deceniu de opoziție față de Kremlin, liderul carismatic al opoziției a atras zeci de mii de susținători la proteste anti-guvernamentale. În 2020, a fost aproape de moarte după ce a fost otrăvit în timpul unei călătorii electorale în Siberia. O anchetă realizată de echipa lui Navalnîi, precum și de mass-media din Occident și Rusia, a legat tentativa de asasinat de agenți FSB.
Majoritatea foștilor săi aliați, precum și soția sa, care a promis să-i continue activitatea, trăiesc acum în exil, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu