Mai multe instituții financiare europene mari, BNP Paribas, Credit Suisse și ING, s-au angajat să oprească finanțarea comerțului cu petrol din regiunea Amazonului din Ecuador.
Mai multe instituții financiare europene mari, BNP Paribas, Credit Suisse și ING, s-au angajat să oprească finanțarea comerțului cu petrol din regiunea Amazonului. Cele trei bănci care au indicat recent o astfel de schimbare de politică, în e-mailurile trimise grupurilor ecologiste Amazon Watch și Stand.earth, sunt responsabile în mod colectiv de 5,5 miliarde de dolari în finanțarea petrolului ecuadorian din 2009.
Deciziile vin la câteva luni după ce un raport critic publicat de aceste două grupuri a dezvăluit cum unele bănci din Europa au acordat 10 miliarde de dolari în finanțare pentru peste 155 de milioane de barili de petrol exportați din America de Sud către Statele Unite. În total, combustibilul respectiv a produs aproximativ 66 de milioane de tone metrice de dioxid de carbon, echivalent cu emisiile anuale provenite de la 17 centrale electrice pe cărbune. Mai mult de 40% din acest petrol a ajuns la rafinării din statul California.
În timp ce se așteaptă ca băncile să lanseze detalii obligatorii în lunile următoare, BNP Paribas și-a publicat deja noul angajament de a nu finanța „exporturile maritime de petrol din regiunea [costieră] Esmeraldas din Ecuador”. Claire Schiff, un purtător de cuvânt al băncii din Paris, a declarat pentru Al Jazeera că firma îmbunătățește continuu orientările pentru „activitățile de investiții în sectoare care prezintă riscuri ESG (de mediu, sociale și de guvernanță)”.
Fiind unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme ale Pământului, Amazon Sacred Headwaters găzduiește 500.000 de indigeni. Sănătatea și mijloacele lor de trai sunt amenințate de defrișări și extinderea forajului industrial în teritoriile lor din jurul Parcului Național Yasuni și din alte părți.
Într-un comunicat de presă emis luni, Amazon Watch a catalogat mișcările corporative ca „prima dată când băncile comerciale globale adoptă politici care exclud finanțarea activităților extractive din pădurea tropicală amazoniană”, informează AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News