Epavele a trei corăbii foarte vechi au fost descoperite în largul Mării Negre.
Epavele a trei corăbii foarte vechi, de lemn, au fost găsite la peste 100 de metri adâncime de scafandrii Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța, transmite PRO TV. Deocamdată nu au fost datate, așa că nu se știe exact din ce an sunt. Locul în care se află este ținut secret.
Scafandrii au făcut fotografii de la distanță, cu o dronă subacvatică și sunt analizate. În imagini se disting catargul, câteva vase și alte părți ale corăbiei de lemn. Cele trei corăbii află la 10 kilometri distanță una de cealaltă.
“Este vorba de o adâncime mare, de peste 100 de metri. Fără a analiza materialul din care sunt făcute aceste corăbii, a încărcăturii, nu se poate spune cu precizie din ce perioadă proveneau.”, a declarat Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Arheologie și Istorie Națională Constanța.
Istoricii vor analiza fragmente din aceste epave, pentru a stabili vechimea lor. Dacă au peste 100 de ani, vor fi incluse în patrimoniul național. Până acum au fost descoperite alte 19 epave, cele mai multe datând din Al Doilea Război Mondial, dar și câteva ambarcațiuni medievale și antice. Epavele ar putea deveni, în viitor, obiective turistice subacvatice.
O corabie romană antică datând din secolul al II-lea î.e.n. a fost descoperită în luna iulie în Marea Mediterană, în largul coastelor oraşului italian Palermo, scrie Agerpres.
Ambarcaţiunea se află la o adâncime de 92 de metri, în apropiere de Isola delle Femmine, iar din primele imagini surprinse cu ajutorul unui robot submarin rezultă că transporta o încărcătură mare de amfore cu vin.
"Mediterana ne oferă în permanenţă elemente preţioase pentru reconstrucţia istoriei noastre asociată comerţului maritim, tipurilor de ambarcaţiuni şi mărfurilor care erau transportate.", a declarat Valeria Li Vigni, superintendent maritim din regiunea italiană Sicilia, care a lansat expediţia. "Acum vom cunoaşte mai multe despre viaţa de la bord şi despre relaţiile dintre populaţiile din zonele costiere.", a adăugat ea. Descoperirea arheologică a fost descrisă de autorităţile siciliene drept una dintre cele mai importante din ultimii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News