Trei miniştri din Guvernul Republicii Moldova au demisionat.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat, astăzi, demisia a trei miniştri din guvernul său: ministrul de interne, Ana Revenco, cel al infrastructurii şi dezvoltării regionale, Lilia Dabija, şi cel de la educaţie şi cercetare, Anatolie Topală. Deşi premierul nu a explicat motivele demisiilor, acestea par a fi, într-o anumită măsură, consecinţa atacului din 30 iunie de pe Aeroportul Internaţional din Chişinău, în care un cetăţean tadjic a furat pistolul unui poliţist şi a ucis două persoane. După o şedinţă pe tema atacului, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, anunţase că urmează a fi luate decizii dificile, dar necesare, scrie Rador.
Într-o reacţie pe Facebook, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a scris că pentru ea a fost o onoare să servească patria şi a mulţumit echipei de la Interne pentru că a avut curajul să înfrunte războiul, cu toate ameninţările lui, să păstreze liniştea şi stabilitatea în ţară şi să reziste în faţa crizelor multiple.
"Vreau să mulțumesc ministrei Revenco. Dumneaei a făcut această apreciere Moldova mică, o inimă mare. A avut o contribuție foarte mare când a preluat leadershipul la criza refugiaților și în situații de criză a gestionat situații foarte complexe. La fel, Ana Revenco a pus bazele transformărilor necesare pentru Ministerul Afacerilor Interne și a asigurat că MAI va avea resursele necesare pentru ca să putem face un salt calitativ în ceea ce privește serviciul public și integrarea tuturor subunităților din cadrul Ministerului”, a transmis Dorin Recean, conform MAI Republica Moldova.
Ministra infrastructurii, Lilia Dabija, la fel, a scris pe o reţea de socializare că a depus efortul ca în toate domeniile de activitate să se facă progrese.
"Dragi colegi și prieteni,
Funcția mea în calitate de Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a luat sfârșit. Nu știu dacă există sufciente cuvinte ca să-mi exprim gratitudinea față de echipa mea, cu care am muncit zi de zi ca să aducem Europa, aici, la noi acasă.
Și nu, nu exagerez: am depus efortul ca în toate domeniile noastre de activitate să facem progrese: drumuri, poduri, dezvoltare regională și locală, construcție, apă și sanitație. Nu este un caz că domeniile acestui minister sunt primele din cele 20 de activități ale Guvernului.
Îi doresc succes viitorului ministru, care va avea mult de lucru, dar cu o astfel de echipă, nimic nu este imposibil.
Vă mulțumesc, dragi prieteni!", a scris Dabija pe Facebook.
Singurul care nu a venit, deocamdată, cu o reacţie a fost ministrul educaţiei şi cercetării, Anatolie Topală. Anunţul premierului Dorin Recean despre cele trei demisii guvernamentale este calificat de analiştii politici ca fiind surprinzător, în special în condiţiile în care doi dintre miniştrii demisionari, Ana Revenco de la Interne şi Anatol Topală de la Educaţie, au fost păstraţi în funcţie inclusiv după căderea guvernului Gavriliţă, în februarie. Remanierea ar sugera, în opinia analistul Ion Tăbârţă, o abordare diferită a actualului şef al executivului în comparaţie cu predecesoarea lui, Natalia Gavriliţă, adică o hotărâre mai puternică de a demite miniştrii dacă lucrurile nu merg bine.
"Prim-ministrul Dorin Recean a audiat raportul instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului Internațional Chișinău: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Aeroportul Internațional Chișinău, Autoritatea Aeronautică Civilă, Serviciul de Informații și Securitate și a fost informat despre evaluarea sistemului de asigurare a securității la punctele de trecere a frontierelor. Premierul Dorin Recean a solicitat instituțiilor:
1. Revizuirea în termen de 20 de zile a protocoalelor de securitate în Aeroport și în zona adiacentă;
2. Crearea unui centru de analiză și reacționare rapidă pe teritoriul instituției;
3. Ajustarea procedurii de patrulare activă în zona adiacentă Aeroportului;
4. Îmbunătățirea cadrului normativ legat de gestionarea persoanelor neadmise pe teritoriul Republicii Moldova;
5. Realizarea unei serii de simulări, conform unor scenarii create de contextul regional actual;
6. Optimizarea canalelor de comunicare inter-instituțională în situațiile de criză.
Condițiile de securitate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău au fost sporite. Republica Moldova este o destinație sigură", transmite Guvernul Republicii Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News