Europarlamentarii români Sabin Cutaş, Viorica Dăncilă şi Norica Nicolai au inițiat o declarație scrisă privind drepturile copiilor care suferă de sindromul Down, care a devenit poziție oficială a Parlamentului European, prin întrunirea unui număr de 386 de semnături, potrivit unui comunicat de presă.
Prin intermediul declarației, deputații europeni solicită atât instituțiilor europene, cât şi statelor membre să contribuie la incluziunea socială a copiilor care suferă de sindromul Down, prin intermediul unor campanii de sensibilizare la nivel național și european, precum și prin elaborarea unei strategii europene pentru protejarea drepturilor acestora.
Declarațiile scrise sunt un instrument politic de care dispun deputații europeni pentru a își manifesta convingerile sau susținerea pentru anumite cauze. În momentul în care o declarație scrisă este semnată de majoritatea membrilor Parlamentului European, aceasta devine poziție oficială a forului legislativ european.
Impresionat de dificultățile cu care se confruntă copiii care suferă de sindromul Down pentru a se integra în societate, precum și de consecințele acestei respingeri sociale asupra părinților, Sabin Cutaş consideră că trebuie să existe o strategie la nivel european prin intermediul căreia drepturile acestor copii să fie garantate.
"Mesajul pe care îl transmitem astăzi este pe cât de simplu, pe atât de încărcat de semnificație: Parlamentul European este solidar cu persoanele care au avut neșansa de a se naște cu un handicap și apăra dreptul lor de a fi pe deplin integrați într-o Uniune a diversității", a conchis Sabin Cutaș.
În același context, Viorica Dăncilă susține că "persoanele care suferă de sindromul Down nu beneficiază de măsuri suficiente prin care să le fie asigurate autonomia, standarde pentru o viața decentă sau integrarea socială și profesională” și este convinsă că demersul său și al colegilor săi a transmis ”Comisiei, Consiliului, dar și statelor membre că se poate face mai mult pentru protejarea persoanelor care suferă de un handicap, în spiritul Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene".
"Am hotărât să inițiem această declarație deoarece persoanele care suferă de sindromul Down sunt de multe ori marginalizate. Se investește prea puțin în educarea societății, în promovarea toleranței. De aceea, am cerut instituțiilor europene să contribuie la incluziunea socială a copiilor afectați de acest sindrom prin intermediul unor campanii de sensibilizare", a declarat la rândul său europarlamentarul Norica Nicolai.
Citește aici textul integral al declarației
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News