Guvernul Ucrainei a identificat trei generali nord-coreeni despre care afirmă că ar însoți miile de soldați ai Armatei Poporului Coreean (KPA) trimiși în Rusia pentru a sprijini efortul de război al Moscovei în Ucraina, scrie Reuters.
Potrivit unei declarații prezentate miercuri în fața Consiliului de Securitate al ONU, Ucraina susține că acești trei generali fac parte din cel puțin 500 de ofițeri nord-coreeni deplasați în Rusia.
Conform planurilor prezentate de Ucraina, soldații nord-coreeni vor fi organizați în cel puțin cinci formațiuni de câte 2.000-3.000 de soldați, integrate în unitățile rusești pentru a le ascunde prezența. Rusia nu a negat oficial implicarea trupelor nord-coreene în conflictul din Ucraina, iar Coreea de Nord, după o inițială respingere a acuzațiilor, a susținut ulterior că desfășurarea de trupe este conformă cu legislația internațională.
În cadrul aceleiași reuniuni a Consiliului de Securitate, reprezentantul rus Vassily Nebenzia a declarat că interacțiunile militare dintre Rusia și Coreea de Nord nu încalcă legislația internațională, subliniind că Moscova are dreptul de a solicita sprijin din partea partenerilor săi. Această afirmație este în linie cu poziția Coreei de Nord, care a justificat la rândul său participarea militarilor săi în Rusia ca fiind în conformitate cu dreptul internațional.
Printre cei trei ofițeri superiori nord-coreeni identificați de Ucraina se numără Colonelul General Kim Yong Bok, un lider militar care coordonează trupe de forțe speciale, inclusiv celebrul Corp XI, cunoscut și sub numele de „Corpul Furtunii.” Acest corp, conform serviciilor de informații sud-coreene, a fost trimis deja în Rusia.
Expertul Michael Madden, specializat în liderii nord-coreeni și cercetător la Stimson Center din SUA, consideră că rolul lui Kim Yong Bok este unul cu o responsabilitate mai largă decât simpla coordonare a unei unități militare. „Aceasta este o desfășurare majoră și aproape fără precedent pentru KPA,” a afirmat Madden, sugerând că generalul Kim este în Rusia în calitate de reprezentant al liderului nord-coreean Kim Jong Un. Potrivit lui Madden, Kim Yong Bok coordonează Biroul de Instruire a Infanteriei Ușoare, care include atât Corpul XI, cât și unități de infanterie specializate în misiuni de recunoaștere.
Prezența sa în Rusia ar fi menită să asigure o continuitate decizională în numele lui Kim Jong Un, până la consolidarea completă a unităților KPA în structura rusească. Madden a subliniat că „Kim Jong Un a trimis în Rusia pe Kim Yong Bok ca un decident intermediar până când prezența unităților KPA este deplin stabilită”. Ulterior, generalul Kim ar putea preda comanda unui ofițer nord-coreean de rang inferior, cum ar fi un colonel superior sau un general-maior.
Alți doi generali de rang înalt, identificați de Ucraina, sunt Colonelul General Ri Chang Ho și Generalul-maior Sin Kum Cheol. Ri Chang Ho, șef adjunct al Statului Major General al Coreei de Nord și lider al Biroului General de Recunoaștere – principala agenție de spionaj nord-coreean – este considerat unul dintre cei mai influenți ofițeri din serviciile de informații nord-coreene. Din 2022, Ri a fost sancționat de Coreea de Sud, care îl acuză că a coordonat o serie de atacuri cibernetice menite să fure tehnologie și valută străină.
Experții sugerează că rolul lui Ri Chang Ho este legat nu doar de prezența sa în Rusia alături de trupele nord-coreene, ci și de importanța sa în structura de informații și spionaj a regimului de la Phenian. De altfel, generalul a apărut de mai multe ori în public alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un, inclusiv la inspecțiile efectuate la o bază navală de pe coasta estică a Coreei de Nord.
În ceea ce-l privește pe Generalul-maior Sin Kum Cheol, detaliile legate de cariera sa rămân limitate, însă statutul său de general cu o stea sugerează că ar putea prelua comanda trupelor nord-coreene din Rusia după plecarea lui Kim Yong Bok și a lui Ri Chang Ho, potrivit informațiilor oferite de Michael Madden.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu