Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că medicii nu mai sunt funcționari publici din 2014, prin Ordonanța numărul 2, care i-a scos din sistem. Prim-ministrul a subliniat că Ministerul Justiției va elabora un proiect de lege prin care donațiile pacienților pentru medici să fie legale și să nu atragă răspunderea penală.
"Ministrul Justiției, împreună cu reprezentanți din sistemul medical, va veni săptămâna viitoare cu un proiect de lege, nu cu o ordonanță de urgență (...), care să prevadă, pe înțelesul tuturor, faptul că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, pentru asistent, cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționată de medic, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate, în așa fel să fie și fiscalizate" a declarat premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Proiectul de lege va fi aprobat miercurea viitoare de Executiv și va fi trimis în Parlament. Reacția vine după ce în iunie ÎCCJ a decis că medicii din spitalele de stat nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți.
Cum ar putea fi fiscalizate veniturile suplimentare ale medicilor
O primă variantă este una aplicabilă și-n prezent, pentru care nu este necesară o nouă lege: donație să fie făcută spitalului. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, are o inițiativă în dezbatere publică, dinainte de revolta medicilor, ca din donațiile primite de medici de la pacienți, 70% să meargă la medic și 30% la instituția spitalicească.
O altă variantă este ca medicii să-și declare veniturile periodic la Fisc și să fie stabilit prin noua lege ce înseamnă "periodic". Însă, aici este și o problemă. Medicii nu pot fi verificați dacă veniturile declarate sunt și cele primite.
O a treia variantă este una asemănătoare celei propuse pentru impozitarea bacșișului pentru chelneri. Această variantă presupune un registru cu banii personali, banii pe care îi are un chelner în plus la terminarea turei, adică bacșișul. Măsura i-a nemulțumit pe proprietarii de localuri care au spus că nu pot face poliție cu angajații. Acest model care era propus pentru chelneri ar putea fi adaptat pentru medici, sub forma a două variante: medicul dă chitanță bolnavului când primește plicul sau trece sumele primite într-un registru de donații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News