Care sunt cele trei metode prin care să rezistați tentațiilor alimentare atunci când alegeți să mâncați sănătos.
Pentru cei mai mulți, una dintre rezoluțiile începutului de an este aceea de a mânca sănătos pentru a avea parte de o stare de sănătate cât mai bună. Însă nu întotdeauna se și reușește acest lucru, deoarece atunci când te afli la dietă, atunci sunt tentațiile culinare mai mari. În plus, parcă atunci toată lumea își oferă ”ceva bun” sau ”ceva dulce”, care te poate scoate de pe făgașul pe care ai pornit la început de an.
Atunci mirosul de pâine proaspătă sau de gogoși pare mai profund decât în alte zile, astfel că trebuie făcute eforturi destul de mari pentru a rezista acestor tentații.
Înțelepciunea convențională, bazată pe ani de studii, a sugerat că cea mai bună cale de a rezista alegerilor nesănătoase este aceea de a gândi lucrurile prin prisma consecințelor pe termen lung. De exemplu, poți considera că adaosul de zahăr din gogoși poate conduse la apariția diabetului și a obezității.
Un studiu complex realizat recent a arătat însă că se poate rezista tentației și cu o gândire pe termen scurt.
Astfel, 4.000 de participanți, studenți, au fost invitași sp vadă unul dintre cele două anunțuri de interes public care detaliau motivele pentru a evita băuturile energizante. Unul dintre mesaje sublinia costurile pe termen lung ale consumului de băuturi energizante bogate în zahăr, cum ar fi diabetul și obezitatea.
Celălalt, sublinia costurile pe termen scurt, cum ar fi anxietatea și o cădere bruscă a zahărului și cofeinei.
Studenții au avut apoi de ales între a primi o băutură energizantă sau un alt premiu atractiv.
Cei care au citit despre costurile pe termen scurt au avut cu 25 % mai puține șanse să aleagă băutura energizantă decât cei care au citit despre costurile pe termen lung.
Cercetările comportamentale au descoperit că, dacă oamenii sunt determinați să se concentreze asupra gustului plăcut - mai degrabă decât asupra beneficiilor pentru sănătate - al unor alimente precum merele și morcovii, consumul a crescut atât în laborator, cât și în lumea reală.
FOTO: Freepik @schantalao
Inițierea unor comportamente sănătoase este o piesă importantă din puzzle. O altă piesă este menținerea acestor comportamente în timp.
O strategie pentru persistență este folosirea recompenselor pentru a rămâne angajat.
Astfel, s-a constatat cp recompensele mici și regulate au fost mult mai eficiente pentru a cultiva angajamentul pe termen lung față de un comportament sănătos, cum ar fi exercițiile fizice și folosirea aței dentare decât recompensele mari și ocazionale.
Cercetătorii au amintit de situația în care vizionarea a 20 de minute dintr-un serial TV cu plăcere vinovată în fiecare zi în care faceți exerciții fizice, mai degrabă decât să așteptați până la sfârșitul săptămânii pentru a viziona 80 de minute de televizor pentru a vă recompensa pentru acele patru antrenamente.
Cercetările au evidențiat trei strategii eficiente care să ajute la atingerea obiectivelor: prioritizarea consecințelor pe termen scurt pentru a rezista tentației, găsirea plăcerii în alegerile pe termen lung și recompensarea continuă pentru persistența susținută, scrie Science Alert.
Citește și: Dietele anului 2024. A fost făcut topul: sunt cele mai bune și mai rapide de scădere în greutate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News