Trei metode simple de a accelera metabolismul. La ce trebuie să fiți atenți după ce urmați diete de slăbire.
Metabolismul este procesul prin care organismul transformă alimentele și băuturile în energie. În timpul acestui proces, caloriile din alimente și băuturi se amestecă cu oxigenul pentru a obține energia de care organismul are nevoie.
Un metabolism ”lent” sau ”leneș” este adesea primul lucru pe care dăm vina atunci când ne luptăm să slăbim.
Atunci când ne referim la metabolism în contextul greutății noastre, descriem de fapt rata metabolică bazală - numărul de calorii pe care corpul le arde în repaus, determinat de cantitatea de mușchi și grăsime pe care o avem.
Mulți factori pot afecta metabolismul, inclusiv sexul, vârsta, greutatea și stilul de viață. Acesta încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânim și devine disfuncțional după ce ținem dietă.
Pe măsură ce corpul nostru îmbătrânește, nu mai funcționează la fel de eficient ca înainte. În jurul vârstei de 40 de ani, masa noastră musculară începe să scadă în mod natural, iar raportul dintre grăsimea corporală și mușchi crește.
Deoarece masa musculară ajută la determinarea ratei metabolice a organismului, această scădere a mușchilor înseamnă că organismul nostru începe să ardă mai puține calorii în repaus, scăzând rata metabolică.
Atunci când pierdeți cantități mari de greutate, este posibil să vă fi scăzut rata metabolică, iar aceasta nu își revine la nivelul de dinaintea dietei - chiar dacă vă recâștigați greutatea.
Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, atunci când ținem dietă pentru a slăbi, pierdem atât grăsime, cât și mușchi, iar scăderea masei musculare care arde calorii ne încetinește metabolismul.
Putem lua în calcul scăderea preconizată a ratei metabolice din cauza scăderii masei corporale, dar chiar și după ce recâștigăm greutatea pierdută, metabolismul nostru nu își revine.
Fiți atenți la ceea ce mâncați
Luați în considerare tipurile de alimente pe care le consumați, deoarece dieta dvs. va influența cantitatea de energie pe care corpul dvs. o consumă pentru a digera, absorbi și metaboliza alimentele.
Acest proces se numește termogeneză indusă de alimentație sau efectul termic al alimentelor și reprezintă aproximativ 10% din cheltuielile noastre zilnice de energie.
Consumul de alimente bogate în proteine vă va crește rata metabolică cu aproximativ 15% (față de media de 10% din toate alimentele). În schimb, carbohidrații o vor crește cu 10%, iar grăsimile cu mai puțin de 5%.
Faceți mișcare
O activitate fizică regulată va stimula masa musculară și va accelera metabolismul. Creșterea masei musculare crește rata metabolismului bazal, ceea ce înseamnă că veți arde mai multe calorii în repaus.
Puteți obține acest lucru prin încorporarea a 30 de minute de activitate fizică în rutina zilnică, completată cu două zile de gimnastică sau de exerciții de forță în fiecare săptămână.
Dormiți suficient
Tot mai multe cercetări indică faptul că privarea de somn poate avea un impact negativ asupra metabolismului.
Lipsa de somn perturbă echilibrul energetic al organismului, iar acest lucru face ca hormonii poftei de mâncare să crească senzația de foame și să declanșeze pofta de mâncare, modificându-ne în același timp metabolismul zahărului și scăzând cheltuielile energetice, arată Science Alert.
Pe lângă aceste trei direcții, este important să acordați o atenție deosebită unui alt aspect, care a prins tot mai mult avânt în ultima vreme, cea a pilulelor sau suplimentelor alimentare care să ajute să scăpați de kilogramele în plus,
Potrivit lui Nick Fuller, cercetător la Universitatea din Sydney, în timp ce unele produse ”destinate” pot avea ingrediente care vă vor stimula metabolismul imediat după ce le luați, cum ar fi cofeina și capsaicina (componenta care conferă ardei iute căldura), însă cercetările confirmă că efectul este temporar - acestea nu susțin pierderea în greutate pe termen lung.
Citește și: Depresia, prevenită cu un stil de viață sănătos
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News