Trei morţi şi peste 100.000 de persoane strămutate în urma unui cutremur în Filipine. Aproape 2.000 de replici au zguduit provincia

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

În urma unui cutremur cu magnitudinea 7,4 care s-a produs în weekend în sudul Filipine, trei persoane au murit şi alte peste 100.000 au fost strămutate. 

Treisprezece persoane au fost rănite în accidente provocate de cutremurul care s-a produs sâmbătă seara în oraşul Hinatuan din provincia Surigao Del Sur, la 906 kilometri sud de capitala Manila.

"Încă ne este frică pentru că sunt replici una după alta", a spus şeful agenţiei provinciale pentru gestionarea dezastrelor, Alex Arana. Tot acesta a declarat că un total de 108.633 de persoane au fost adăpostite în peste o sută de centre de evacuare din provincie.

Conform Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs), aproape 2.000 de replici au zguduit provincia începând de la 2 decembrie. Printre acestea numărându-se un cutremur cu magnitudinea 6,8 care s-a produs la ora locală 03:49 (19:49 GMT, duminică) în oraşul Cagwait, la aproximativ 100 de kilometri de Hinatuan.

Directorul Phivolcs, Teresito Bacolcol, într-un interviu televizat a declarat că locuitorii se pot aştepta la mai multe replici în următoarele câteva săptămâni, însă acestea ar urma să scadă în intensitate şi frecvenţă.

"Ar trebui să rămână în centrele de evacuare şi să se consulte cu inginerii civili dacă se pot întoarce în siguranţă la casele lor"

Bacolcol i-a îndemnat pe locuitorii afectaţi să nu revină la casele lor în cazul în care acestea prezintă fisuri vizibile după cutremur, atenţionând că replicile ar putea slăbi şi mai mult structura de rezistenţă, putând conduce la prăbuşirea unor clădiri. "Ar trebui să rămână în centrele de evacuare şi să se consulte cu inginerii civili dacă se pot întoarce în siguranţă la casele lor", a spus el.

Directoarea biroului regional de Apărare Civilă, Liza Mazo, a declarat că 743 de case au fost parţial avariate, iar 102 complet distruse.

O persoană a murit după ce a fost lovită în timpul prăbuşirii pereţilor unei case din Bislig City, în Surigao Del Sur. Un alt deces a fost raportat în oraşul Barobo, a indicat Mazo. Nouă persoane au fost rănite în această provincie, a adăugat ea.

În oraşul Tagum din provincia Davao Del Norte, unde patru persoane au fost rănite, o femeie însărcinată a murit după ce un zid al unei case a căzut peste ea, a raportat agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor.

Două poduri au fost avariate şi au devenit impracticabile, în timp ce alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în cele mai multe zone afectate, a precizat agenţia.

Seismele se produc frecvent în Filipine, arhipelag situat pe "Cercul de Foc" al Pacificului, o zonă cu activitate seismică şi vulcanică intensă, care se întinde din Japonia până în bazinul Pacificului, trecând prin Asia de Sud-Est.

Unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit ţara s-a produs în iulie 1990, când peste 2.400 de persoane au murit pe insula nordică Luzon în urma unui seism cu magnitudinea de 7,8, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel