Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii se alătură inițiativei Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului care va lansa o serie de trei programe cu finanțare nerambursabilă: Programul național de microindustrializare, Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață și Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
Accesarea programelor se face pe principiul, ”primul venit, primul servit” exclusiv prin intermediul platformei www.programenationale2023.ro. etapa preînscrierilor începând de astăzi, 19.12.2023, ora 10:00. În vederea înrolării în aceste noi programe, au fost eliminate toate barierele birocratice si administrative prin excluderea necesității oricăror documente emise de autorități terțe, iar accesarea aplicației este rapidă și facilă, fără a fi nevoie ca antreprenorii să apeleze la servicii de consultanță.
Avantajul principal al noilor programe constă în posibilitatea accesării unei prime de capital aferentă unui credit de investiții, solicitat la una dintre cele cinci bănci partenere: Alpha Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank și Unicredit Bank, credite care vor fi garantate de către Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) și decontate ulterior de către Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) în procent de 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, dar nu mai mult de 500.000 lei.
O altă faclitate a acestor programe o reprezintă flexibilitatea finanțărilor, inclusiv prin posibilitatea ajustării costurilor pe parcursul implementării, prin semnarea unui act adițional atât cu banca cât și cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Lansarea acestor programe, digitalizarea și modernizarea sistemului de finanțare, reprezintă soluții la una dintre cele mai mari provocări ale sectorului IMM din România, și anume garantarea accesului la un tip de finanțare ce devine astfel competitiv pe piața europeană.
Programul Microindustrializare 2023 are ca obiectiv susținerea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin acordarea de ajutoare de max 500.000 de lei (100.000 EUR) pentru investiții, pe proiect în condițiile legislației aferente programului. Alocația financiară nerambursabilă este de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de învestiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei.
Bugetul alocat în anul 2023 este de 85.000.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2023 fiind de 170.
Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) urmărește susținerea firmelor românești eligibile din domeniile construcții, IT, sănătate sau turism, prin acordarea unor finanțări de la stat, de maximum 500.000 lei (100.000 EUR) pe companie, ca primă de capital pentru accesarea unor credite bancare. Alocația financiară nerambursabilă este de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de investiții contractat o bancă parteneră în program. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei.
Bugetul alocat pentru implementarea măsurii în anul 2023 este de 54.115.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2023 fiind de 108.
Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață are ca obiectiv susținerea investițiilor, creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor care activează în sectorul de comercializare a produselor și serviciilor de piață. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot obține o alocație financiară nerambursabilă de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de învestiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei. Programul.are alocat în anul 2023 un buget de 74.500.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2023 fiind de 149.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News