EXCLUSIV  Trei obiceiuri greșite care îți distrug coloana vertebrală din copilărie

Coloana vertebrală poate fi grav afectată de unele obiceiuri greșite, pe care mulți le au încă din copilărie. Și atunci nu e de mirare că ajung la vârsta adultă cu dureri de spate, hernie de disc, osteoartrită sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale. 

Coloana vertebrală este, la propriu și la figurat, baza oricărei activități fizice. De aceea este crucial ca, încă din copilărie, să ne dezvoltăm obiceiuri ce asigură buna ei funcționare pentru tot restul vieții.

Este important să conștientizăm obiceiurile greșite, care pot face parte din viața oricui. Orice persoană are mai multe sau mai puține astfel de obișnuințe, deprinse în mod inconștient, iar odată formate pot fi foarte greu de înlăturat. Unele sunt minore și nu produc mari inconveniente, în timp ce altele pot duce spre complicații pe termen lung, mai ales cele ce au potențialul de a face rău corpului.

În această categorie intră cele care au rădăcina în copilărie, ce rezultă în afecțiuni dureroase ale coloanei vertebrale, precum hernie de disc, boala de disc degenerativă, osteoartrita sau alte afecțiuni ale coloanei, ce duc la dureri ale spatelui și gâtului. Dr. Horațiu Ioani, medic specialist neurochirurgie, specializat în neurochirurgie oncologică și chirurgie spinală la Neuroaxis, clinică integrată de neurologie, ne vorbește despre cele mai frecvente trei obiceiuri care amenință sănătatea coloanei.

Postura strâmbă deformează coloana vertebrală

Deseori, atât în copilărie, cât și mai târziu, petrecem multe ore în fața televizorului sau a calculatorului, în poziții statice. O postură necorespunzătoare cauzează în timp o deformare a coloanei vertebrale, ce se manifestă ulterior în dureri de spate, sciatică și alte probleme similare.

„Soluția este conștientizarea acestui pericol și menținerea spatelui și capului în poziție dreaptă, cu umerii aliniați. Deprinderea acestor obiceiuri încă din copilărie ajută mult la intrarea acestora în reflex, scutind adultul de multe probleme cu spatele de-a lungul vieții”, consideră dr. Horațiu Ioani.

Coloana vertebrală devine rigidă din cauza lipsei de exerciții fizice

Un stil de viață activ este important pentru persoanele de toate vârstele, indiferent de sex, și ajută în mult mai multe aspecte ale vieții decât sănătatea coloanei vertebrale. Lipsa de exerciții fizice poate duce la creștere în greutate, rigiditate musculară și alți factori similari ce contribuie la dureri de spate și de gât.

De aceea este ideal ca, încă din copilărie, oamenii să își dezvolte o rutină ce implică exerciții fizice. „Cea mai eficientă metodă pentru maximizarea șanselor ca exercițiile fizice să fie efectuate regulat pe termen lung este găsirea unei modalități plăcute de a face sport, ceea ce poate însemna ceva diferit pentru fiecare persoană”, recomandă dr. Horațiu Ioani.

Atenție la tehnica de ridicare! Învață să nu îți suprasoliciți coloana vertebrală

Începând din copilărie și de-a lungul vieții, oamenii sunt puși inevitabil în diferite situații în care trebuie să ridice un obiect greu. Poziționarea greșită a corpului la ridicarea unei valize sau a unei cutii grele poate duce la probleme serioase ale coloanei vertebrale, putând de asemenea afecta mușchii și articulațiile.

În opinia medicului Horațiu Ioani, „chiar și copiii trebuie învățați tehnica corectă ce trebuie folosită la ridicarea obiectelor grele. Obiectul trebuie apucat ferm și ținut aproape de corp, și apoi ridicat folosind nu spatele, ci picioarele. Ținerea genunchilor flexați și a picioarelor depărtate facilitează lăsarea greutății pe picioare, menajând astfel spatele”.

O altă greșeală comună ce trebuie mereu evitată este răsucirea coloanei vertebrale în timpul ridicării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel