Trei pași cheie pentru a evita diabetul zaharat. Prof. dr. Romulus Timar: Dacă reușim aceste lucruri, atunci prevenim apariția bolii

FOTO: Freepik @pikisuperstar
FOTO: Freepik @pikisuperstar

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

În ultimii ani, numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut la nivel mondial. Prevalenţa acestei afecţiuni urmează un trend ascendent, estimându-se că în anul 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial, respectiv 67 de milioane de persoane, la nivel european. Estimările Federaţiei Internaţionale de Diabet pentru anul 2045 sunt şi mai sumbre, preconizând că numărul persoanelor cu diabet să depăşească 783 milioane, adică 12,2% din populaţia globală, respectiv să atingă aproape 70 de milioane de persoane, reprezentând 10,2% din populaţia europeană.

Diabetul este numele dat mai multor boli metabolice şi endocrine. Diabetul zaharat poate fi de tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, şi de tipul 2, caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.

Un al treilea tip de diabet este cel gestaţional, ce se poate declanşa în perioada de sarcină la femei sănătoase. Chiar dacă dispare după perioada de sarcină, poate creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2.

Dacă diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, cel de tip 2 poate fi evitat prin controlul greutăţii, o dietă sănătoasă şi activitate fizică regulată. Persoanele aflate în grupa de risc, identificate în funcţie de vârstă, circumferinţa taliei şi istoricul medical al familiei este indicat să fie controlate periodic pentru determinarea nivelului de glucoză în sânge.

Într-un interviu pentru DC News, prof. dr. Romulus Timar a detaliat modalitățile de prevenire a diabetului zaharat și pașii de urmat în cazul unui diagnostic.

În gestionarea diabetului, el subliniază existența a trei etape esențiale. Prima și cea mai importantă este prevenția, mai ales în cazul diabetului de tip 2, care poate fi evitat prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Aceasta implică activitate fizică regulată, o alimentație echilibrată și prevenirea obezității – factori care reduc semnificativ riscul apariției bolii.

A doua etapă esențială este detectarea precoce a diabetului, proces adesea întârziat. Este indicat ca persoanele cu factori de risc – cei care au rude cu diabet, persoanele obeze, cele care suferă de hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare – să-și verifice glicemia pe nemâncate în mod regulat, în special după vârsta de 45 de ani. În cazul în care rezultatele sugerează prezența pre-diabetului sau a diabetului, aceste persoane ar trebui direcționate către centre specializate pentru tratament.

A treia etapă include inițierea timpurie a unui tratament adecvat, care să integreze nu doar medicația, ci și modificări ale stilului de viață, utilizarea unor tratamente moderne disponibile în România, precum și o educație corespunzătoare pentru autocontrolul glicemiei. Prof. Dr. Timar a prezentat aceste aspecte în cadrul unei dezbateri DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel