E sezonul dovleacului. Așa că de ce să nu profiți?
Iată trei rețete delicioase cu dovleac, perfecte pentru toamnă:
Ingrediente:
1 kg de dovleac (curățat și tăiat cuburi)
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
2 cartofi
1 morcov
750 ml supă de legume
200 ml smântână pentru gătit
sare, piper, nucșoară
ulei de măsline
semințe de dovleac prăjite (pentru decor)
Mod de preparare:
Într-o oală călește ceapa și usturoiul în puțin ulei de măsline până devin translucide. Adaugă dovleacul, cartofii și morcovul tăiate bucăți. Toarnă supa de legume și lasă să fiarbă la foc mediu până legumele se înmoaie (aproximativ 20-25 minute). Mixează legumele cu un blender până obții o consistență cremoasă. Adaugă smântâna și asezonează cu sare, piper și nucșoară după gust. Servește supa fierbinte, decorată cu semințe de dovleac prăjite.
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
150 g unt rece
1 ou
2-3 linguri apă rece
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
500 g dovleac ras
150 g zahăr brun
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță nucșoară
2 ouă
200 ml smântână lichidă
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu untul rece tăiat cuburi, sarea și oul, adăugând apă rece treptat, până când obții un aluat omogen. Lasă-l la frigider timp de 30 de minute. Întinde aluatul într-o tavă și coace-l la 180°C pentru 10 minute.
Pentru umplutură, călește dovleacul ras cu zahărul și condimentele până se înmoaie. După răcire, amestecă dovleacul cu ouăle și smântâna. Toarnă compoziția peste aluatul pre-copt și mai coace plăcinta la 180°C timp de 35-40 de minute. Servește-o caldă sau rece, simplă sau cu o lingură de frișcă.
Ingrediente:
200 g piure de dovleac
150 g zahăr brun
100 g unt moale
1 ou
300 g făină
1 linguriță praf de copt
1 linguriță scorțișoară
½ linguriță ghimbir pudră
½ linguriță nucșoară
un praf de sare
Mod de preparare:
Amestecă untul cu zahărul până obții o cremă pufoasă, apoi adaugă oul și piureul de dovleac. Într-un alt bol, combină făina, praful de copt, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și sarea. Încorporează treptat ingredientele uscate în amestecul cu dovleac. Formează mici bile din aluat și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace biscuiții la 180°C timp de 12-15 minute, până devin aurii. După răcire, pot fi savurați alături de un ceai cald de toamnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu