Iată trei rețete simple de piftie, preparatul tradițional al mesei de Crăciun, plin de beneficii pentru sănătate.
Piftia (răcitura) este unul dintre preparatele tradiționale, dar și aspectuoase ale mesei festive de Crăciun. De asemenea este foarte gustoasă și hrănitoare, în plus, poate fi preparată cu o varietate de tipuri de carne, după preferințele fiecăruia, și nu necesită foarte multe ingrediente, ci răbdare, căci trebuie fiartă destul de mult timp pentru a obține cea mai bună piftie.
Rețeta de piftie clasică include carne de porc, crudă sau afumată, însă se poate prepara și în combinație cu carne de vită ori de pasăre (cocoș sau curcan). Pe lângă acestea e important să folosiți și oase și cartilaje (picioare de porc, spinări de pasăre), care conțin gelatina, proteina naturală care ajută la închegarea piftiei.
De asemenea, pielea (de pui sau șoriciul de porc) conține colagen, care ajută și el la închegarea supei pentru piftie. Pentru un aspect festiv și o pată de culoare puteți să folosiți și legume (morcovi) și pătrunjel, iar la fiert, pentru mai multă savoare, puteți pune ceapă și usturoi.
Piftia de porc clasică
Aceasta conține doar carne și supa rezultată din fierberea acesteia, sare, piper și mult usturoi. Piftia se fierbe măcar 5 ore pentru a nu avea nevoie de gelatină ca să se închege.
Ingrediente
- o pulpă de porc
- 2 picioare de porc
- 2 cepe
- 1 morcov
- foi de dafin
- boabe de piper
- o căpățână de usturoi
- sare, după gust.
Mod de preparare
Carnea se curăță bine, se spală și se taie în bucăți de dimensiuni medii, iar înainte de a se pune la fiert se lasă pentru câteva ore în apă rece, care se schimbă de mai multe ori.
Carnea se pune la fiert, la foc mic, iar apa trebuie să o acopere cu o palmă. Se adaugă legumele și condimente, iar pentru ca supa să aibă o nuanță aurie ceapa se poate pune la fiert cu tot cu coajă.
Piftia se fierbe la foc mic, acoperită cu capac, pentru 7 ore. De altfel, de îndată ce s-a format o peliculă la suprafață, iar carnea începe să se desprindă de pe oase, se ia oala de pe foc. Scoateți carnea, eliminați oasele și grăsimea și tăiați-o în bucăți mici. Aceasta se pune într-un bol mare sau în recipiente mai mici, dacă vreți să aveți piftia direct porționată.
Zdrobiți usturoiul și puneți-l în supă, puneți sare după gust și lăsați lichidul deoparte pentru 10 minute.
Strecurați supa peste carnea tăiată, lăsați la răcit, apoi la frigider, peste noapte, ca să se închege bine.
Se decorează cu morcovi și crenguțe de verdeață, după preferințe.
Piftie (răcitură) de pui
Aceasta este mai ușor digerabilă decât cea de porc, dar la fel de gustoasă.
Ingrediente
- un pui mărișor, tăiat în bucăți
- o jumătate de picior de vițel
- 2 morcovi
- o ceapă în care au fost puse 5 cuișoare
- o jumătate de căpățână de usturoi
- o linguriță de boabe de piper
- sare, după gust
Mod de preparare
Într-o oală încăpătoare se pun bucățile de pui, piciorul de vițel, morcovii tăiați felii, ceapa, usturoiul, sarea și piperul.
Totul se fierbe pentru 2-3 ore, la foc mic, înlăturând spuma care se formează la început. Când carnea se desprinde de pe oase, lichidul pentru răcitura de pui este gata. Se scoate pielea de pe carnea de pui, se dezosează, atât puiul, cât și vita, și se taie în bucăți mici, care se pun în recipientul de servire, împreună cu morcovul tăiat felii.
Usturoiul zdrobit se pune în supă și se mai lasă 10 minute, apoi se strecoară bine peste carne și se lasă să se răcească. Răciturile se pun la frigider, peste noapte.
Piftie de cocoș/curcan
Deși este carne de pasăre, timpul de fierbere pentru piftia de cocoș sau de curcan este unul îndelungat, de 5 ore. Așa că trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru a obține acest tip de piftie.
Ingrediente
- un cocoș tăiat bucăți, cu tot cu măruntaie) sau 2 aripi de curcan și 2 pulpe inferioare de curcan cu os
- 3 morcovi mari
- 1 pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 ceapă
- 1 căpățână de usturoi
- boabe de piper, după gust
- sare, după gust.
Mod de preparare
Carne se spală bine și se pune la fiert, la foc mic, acoperită cu apa care să o depășească cu o palmă.
Se elimină spuma formată, apoi se adaugă legumele, sarea și piperul. Se lasă la fiert până ce carnea se desprinde de pe oase, moment în care se scoate din supă, împreună cu legumele. În supă se pune usturoiul zdrobit și se lasă la ”infuzat” pentru 10 minute.
Carnea tăiată în bucăți și morcovul se pun în bolurile pentru servit și se acoperă cu supă strecurată. Se lasă la frigider pentru câteva ore, ca să se închege.
Piftia, așa cum spus la începutul articolului, conține gelatină. Iar aceasta, prin conținutul de colagen, aminoacizi și proteine, are multiple beneficii pentru sănătate:
- îmbunătățirea țesuturilor, a pielii
- gestionarea diabetului de tip 2, prin îmbunătățirea rezistenței la insulină
- menținerea oasele puternice și reduce pierderea osoasă
- poate îmbunătăți calitatea somnului și alte funcții neurologice, notează Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu