Trei salate bulgăreşti se află pe primele poziţii ale celor mai bine cotate 100 de salate din lume, potrivit unui clasament al site-ului popular pentru bucătărie tradiţională şi produse locale TasteAtlas. Locul întâi e ocupat de salata Dakos, tradițională în insula Creta.
Salata bulgărească (Şopska Salata) este "regina" salatelor din bucătăria bulgară, întrucât a urcat pe locul al doilea în clasament, la doar un pas de câştigător - salata Dakos din insula Creta, Grecia.
Salata bulgarească Șopska este o combinaţie de roşii tocate, castraveţi, ardei şi ceapă, asezonate cu sare şi ulei de floarea soarelui şi "stropite" generos cu telemea rasă şi pătrunjel. Combinația de legume a fost creată de bucătarii bulgari în culorile drapelului național, alb, verde, roşu, la mijlocul secolului trecut, în încercarea de a impresiona turiştii sosiţi în ţară.
Un alt lucru inedit este faptul este că încă două salate din Bulgaria - "Ciobănească" (Ovcearska salata) şi "Albă ca Zăpada" (Snejanka) au fost clasate printre primele 15 cele mai apreciate 100 de salate din întreaga lume și nu trebuie ratate când vizitaţi Bulgaria. Salata Ciobănească este o variantă a salatei bulgărești, la care s-au adăugat ciuperci, ouă fierte și șuncă. Snejanka este o salată de iaurt cu castraveți tocați mărunt, asozonată cu mărar, usturoi și lămâie.
O specialitate a insulei grecești Creta, această salată parfumată făcută din roșii proaspete și feta, acoperită cu capere, ceapă roșie, oregano și busuioc este un gust vibrant de vară.
Se poate face în câteva forme diferite. Fie servită ca o bruschetă italiană cu roșiile și brânza sfărâmată deasupra pestilor (biscuiți sărați), fie deconstruite într-o salată - care este modul meu preferat de a o mânca și ceea ce sugerează această rețetă.
Salată Dakos poate fi servită ca gustare, ori alături de un grătar, dar este, de asemenea, suficient de substanțială pentru a constutui o masă ușoară de prânz în zilele fierbinți, de plajă.
În mod tradițional, salata Dakos este făcută cu biscuiți uscați de orz (numiți paximadi în greacă) și brânză Mizithra- o specialitate cretană moale, dulce, făcută din lapte de oaie și capră. În restaurante, de obicei turiștii primesc o variantă făcută cu brânză Feta.
Roșiile trebuie să fie aromate, iar un truc pentru a obține o aromă ”cretană”, ar fi să fie ținute la soare cu o oră înaintea montării acestei salate. Se adaugă măsline Kalamata, capere, castravete și eventual câteva felii de ceapă, Sosul e oblinut din două linguri de ulei extravirgin de măsline, amesteca cu o lingură de oțet din vin roșu, dres cu sare și piper.
Trucul bucătarilor cretani este ca salata să fie montată cu cel puțin 20 de minute înainte de a fi servită, astfel încât sosul din ulei și oțet să se combine cu sosul roșiilor cherry.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News