EXCLUSIV  Trei semne care arată că viaţa unui copil este în pericol. Dr. Mihai Craiu: O cifră importantă, pe respiraţie, este 60. Dacă respiră mai des de 60 de ori pe minut, nu e bine

Fotografie de la Juan Pablo Serrano Arenas, Pexels
Fotografie de la Juan Pablo Serrano Arenas, Pexels

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că părinţii din actuala generaţie se încadrează, de regulă, la două extreme în ceea ce priveşte reacţiile pe care le au cu privire la copiii lor. 

"De când cu pandemia şi cu statul mai mult acasă cu copii, lucrurile au luat-o un pic razna. Se produce şi o schimbare de generaţii. Mă uit mai ales la părinţii pacienţilor mei, care sunt mai degrabă acum de vârsta copilului meu, şi care sunt născuţi digital şi expuşi altor experienţe. Noi mergeam la bunici, mergeam la ţară, interacţionam cu grupuri mai mari. Cu alte cuvinte, construiam o viitoare experienţă de părinte, extrapolând din postura noastră de copii. 

Nu zic că era neapărat mai bine, dar era altfel. Acum, părintele contemporan deschide un site, ascultă un vlogger, participă la o emisiune pe model TedTalk, şi se cufundă în una din cele două extreme. Dacă mă întrebaţi scurt, lucrurile au formă de literă U: sunt unii care reacţionează excesiv şi nu mereu în beneficiul copilului, şi unii care nu reacţionează absolut deloc, adică partizanii unui stil liber, haiducesc, să se dezvolte copilul cum poate. Şi mai sunt şi unii care sunt la mijloc", a precizat dr. Mihai Craiu la Parenting 101, cu Narcis Neagoe şi Georgeta Pânişoară, la DC NEWS TV. 

Cele trei semne simple care ne arată că viaţa copilului este în pericol

"Când să ne alarmăm, totuşi? Când se deteriorează sănătatea copilului nostru?", a întrebat Narcis Neagoe. 

"Fiecărui părinte i se pare că ceva e foarte grav sau e mai grav decât normal. În principiu, avem un instrument foarte bun făcut de OMS, se numeşte IMCI (Integrated Management on Childhood Illness), făcut pentru ţările cu sisteme medicale perfectibile sau pentru cei care sunt expuşi exclusiv mediului digital. Un cadru medical, oricât de puţin performant ar fi, are la bază o formare, şi ştie un ABC. 

Semnele generale de alarmă sunt numărabile pe degetele de la o mână. Trebuie să ne speriem şi să cerem sprijin în faţa copilului areactiv. Cel care nu mai poate fi trezit din somn, care nu mai reacţionează la stimuli obişnuiţi sau care este complet altfel. O simplă privire asupra copilului care are o privire în gol, nu mai reacţionează, e suficient. 

Al doilea element care ar trebui să ducă la atenţie medicală este copilul care ieşiri de lichide mai mari decât intrările. Cel care vomită şi are scaune proaste mai mult decât reuşeşte să înghită, pentru că se va deshidrata. 

A treia categorie este copilul a cărui respiraţie este anormal de dificilă. Toată populaţia din România are diverse device-uri cumpărate, dar nu cu asta se vede. Dacă nu suntem siguri că un copil nu respiră normal, îi dăm jocul favorit, chiar dacă nu e indicat să îl lăsăm în faţa tabletei şi îl observăm unul sau două minute. 

Din punct de vedere respirator, o cifră importantă este 60. Un copil de orice vârstă, dacă respiră mai des de 60 de ori pe minut, nu e normal. Nu poate să fie vorba nici de frică, nici de deshidratare, nici de deochi. 

Deci, în principiu, trebuie să ne uităm la aceste lucruri simple care pot pune viaţa în pericol", a concluzionat dr. Mihai Craiu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel