Conform experților, fiecare tip de piele răspunde diferit la soare în funcție de genetică, aceasta determinând predispoziția unei persoane pentru a se bronza, a se arde sau a dezvolta pete. Hidratarea, protecția și alimentația sunt esențiale pentru îngrijirea pielii în sezonul estival.
Odată cu venirea verii, pielea devine „scutul”, adică cel mai mare organ al corpului care protejează împotriva agenților externi.
Totuși, experții indică faptul că fiecare tip de piele reacționează diferit la soare în funcție de genetică. „Așa cum există persoane mai predispuse la acnee, psoriazis sau dermatită, genetica determină și predispoziția unei persoane de a se bronza, a se arde sau de a dezvolta pete, mai ales în sezonul estival”.
Sandra Ferreiro, responsabilă în domeniul științific al companiei specializate în teste genetice ADNTRO, ne explică cum reacționează fiecare tip de piele la soare în funcție de genetică și cum fiecare persoană are nevoi diferite în ceea ce privește îngrijirea pielii, motiv pentru care este important să ne adaptăm la condițiile individuale.
De exemplu, răspunsul fiecăruia la bronzare este determinat de creșterea producției de melanină în melanocite, stimulată de radiațiile ultraviolete. Aceasta poate fi cunoscută prin teste genetice care stabilesc predispoziția genetică în comparație cu restul populației.
Experții de la ADNTRO afirmă că „persoanele cu ten deschis, păr deschis la culoare și ochi albaștri sau verzi sunt mai predispuse la arsuri solare, deoarece au mai puțină melanină și melanina este destinată să protejeze pielea de efectele dăunătoare pe care lumina solară le poate avea asupra ADN-ului nostru”. Prin urmare, genele implicate în pigmentare joacă și ele un rol important în predispoziția genetică la arsuri solare.
Pe de altă parte, petele faciale cauzate de vârstă sunt rezultatul unei producții excesive de melanină în piele, care apare din cauza expunerii acumulate la soare de-a lungul anilor. Ferreiro explică faptul că persoanele cu ten deschis, istoric de arsuri solare și expunere frecventă la soare au un risc mai mare de a dezvolta pete faciale.
De asemenea, există dovezi că genetica poate influența apariția acestor pete, în special anumite gene care sunt implicate în reglarea producției de melanină în piele.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lunamarina
În ceea ce privește protejarea pielii în timpul verii, specialistul vorbește despre trei pași esențiali:
Alimentație
„În afară de hidratarea internă și externă a corpului, alimentația poate contribui la menținerea unei pieli sănătoase și hidratate”, explică Ferreiro. „Pentru acest lucru, este important să avem o dietă echilibrată și bogată în alimente proaspete și nutritive”, a mai spus ea.
Ea recomandă includerea în dietă a fructelor, legumelor și verdețurilor, care pot proteja pielea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și a fotoîmbătrânirii, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți. „Aceste alimente conțin, de asemenea, vitamine și fibre, ajutând la absorbția apei și menținând astfel pielea hidratată, în timp ce activează melanina”, a spus ea.
Specialista subliniază importanța alimentelor bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, fructele de pădure și spanacul, care protejează împotriva radiațiilor solare, alimente care combat radicalii liberi, precum legumele și fructele uscate și cele bogate în betacaroten, cum ar fi dovleacul și piersicile, care stimulează producția de melanină ce ajută la bronzare.
Hidratare
Potrivit OMS, peste 1,8 miliarde de persoane din întreaga lume au sau vor avea, în cursul vieții lor, diverse afecțiuni ale pielii, motiv pentru care menținerea unei hidratări corespunzătoare în orice moment previne apariția unor boli cutanate și menține pielea îngrijită pentru mai mult timp.
Vara, căldura și soarele pot deshidrata pielea din cauza transpirației și a aerului uscat care însoțește climatul cald, ceea ce poate duce la o deshidratare accentuată", spune experta. "De asemenea, în această perioadă, mulți se încurajează să facă activități în aer liber, cum ar fi înotul în piscină sau la plajă, unde apa poate avea un efect deshidratant asupra pielii dacă nu sunt luate măsuri adecvate pentru protecția acesteia", adaugă ea.
Ferreiro recomandă un obicei simplu cum ar fi să bei suficientă apă pe parcursul zilei. "Experții recomandă aproximativ 3 litri de apă.", a mai spus aceasta.
Creme hidratante și de protecție solară
Utilizarea cremelor hidratante este, de asemenea, fundamentală. "A avea un corp hidratat pe interior este important, dar trebuie să-l protejăm și pe exterior." În plus, este necesară folosirea protecției solare, deoarece soarele poate fi foarte dăunător pielii din cauza unghiului sub care razele soarelui lovesc în timpul sezonului estival, "favorizând îmbătrânirea, apariția petelor sau problemele pielii", insistă ea.
"Este recomandat să folosiți un protector solar cu spectru larg și cu un factor de protecție solară de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate, aplicându-l la fiecare 2 ore sau după înot sau transpirație. În plus, trebuie să încercați să limitați expunerea la soare, în special între ora 10 dimineața și ora 5 după-amiaza, căutând umbre, purtând haine de protecție sau pălării și ochelari de soare.", a mai spus ea, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News