Un submarin care transporta trei tone de cocaină în valoare de 108 milioane de dolari a fost confiscat în Columbia în weekend.
Operațiunea a început în mijlocul nopții, după ce o navă semi-submersibilă cunoscută sub numele de narco-submarin a fost detectată navigând la suprafața apei, la 45 de mile marine distanță de orașul-port Tumaco din Columbia.
După ce s-a dispus reținerea navei prin apeluri radio maritime, o operațiune comună între Forțele Aeriene Columbiene, Marina Columbiei și Biroul Procuraturii Generale a dus la confiscarea navei care transporta 3,1 tone de clorhidrat de cocaină prin Oceanul Pacific de Sud.
Narcoticele erau destinate Americii Centrale și aveau o valoare de 108 milioane de dolari pe piața subterană. Captura a împiedicat consumul a aproape 8 ”Acest lucru reprezintă un beneficiu pentru sănătatea publică globală, prin evitarea generării de noi consumatori, atenuarea urgențelor medicale și reducerea deceselor cauzate de supradozaj”. se arată în comunicat potrivit Newsweek.
Nava semi-submersibilă a fost transportată la Stația de Garda de Coastă Tumaco unde a fost inspectată. Aproximativ 900.000 de dolari au fost cheltuiți pentru construirea narco-submarinului, care este un tip de vas oceanic autopropulsat, construit la comandă, folosit de contrabandiști și traficanți de droguri.
La bordul navei au fost descoperite aproximativ 155 de saci plini cu 3.100 de pachete dreptunghiulare, împreună cu alimente și echipamente de comunicații.
După ce a fost efectuat un test de identificare preliminară de către Corpul de Investigații Tehnice (CTI) din cadrul Procuraturii Generale, s-a dezvăluit că substanța găsită în ambalaje a fost testată pozitiv la clorhidrat de cocaină.
Citește și:
Peste 2.600 de plante și peste 200 de kg de masă vegetală a fost găsită de polițiști și de procurorii DIICOT în timpul perchezițiilor.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pentru 24 de ore a patru inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
Cercetările arată că în cursul lunii iunie, cei patru inculpați au achiziționat un teren în județul Bihor, în suprafață de peste 60.000 de metri pătrați, scopul fiind înființarea unei culturi de canabis, într-o locație izolată, muntoasă și greu accesibilă, înconjurată de pădure.
Procurorii DIICOT Oradea împreună cu poliţiştii Serviciului Antidrog - Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au pus în aplicare, miercuri, un mandat de percheziție domiciliară, identificând la locația respectivă două solarii de mari dimensiuni, amenajate în vederea cultivării plantelor de canabis, prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație, în care se aflau 2.628 de plante de canabis, în diferite stadii de dezvoltare.
Masa vegetală, în greutate de 203 kg, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
De asemenea, într-o anexă a imobilului percheziționat, a fost identificată o încăpere special amenajată pentru uscarea plantelor de canabis, notează Mediafax.
În aceeași locație au fost identificate echipamente specifice de ventilație, sisteme de irigat, hidrofoare, sisteme de iluminat, dispozitive specifice de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare, cântare electronice de precizie, precum și alte aparaturi specifice în cultivarea plantelor de canabis.
Ulterior, organele de cercetare penală au pus în executare trei mandate de percheziţie domiciliară în Oradea, la imobilele deținute de trei dintre cei patru inculpați, în urma cărora au fost identificate și ridicate sune de bani în valută și lei (10.945 de euro, 19.800 de lei), cântare electronice de precizie precum și mai multe telefoane mobile.
În cursul zilei de joi, va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile, scrie Antena 3.
Citește mai ult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News