Tribunalul Băncii Mondiale a admis o parte din argumentele localnicilor din zona Roșia Montana cu privire la exploatare.
Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale - ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii - n. r.) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depusă în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE România.
Citește și: Matteo Politi, prins. Ce s-a întâmplat în tren
Potrivit sursei citate, instanţa a acceptat Petiţia amicus curiae depusă în procesul de arbitraj dintre România şi compania minieră Gabriel Resources în legătură cu proiectul minier Roşia Montană, însă a condiţionat admiterea, în sensul că a exclus toate mărturiile şi argumentele juridice din partea localnicilor din Roşia Montană şi a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petiţia amicus a prezentat noi fapte cu privire la încălcările dreptului constituţional, de mediu şi ale drepturilor omului în legătură cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare minieră în carieră deschisă din Europa şi a inclus mărturii ale proprietarilor din Roşia Montană care şi-au exprimat opoziţia faţă de proiectul minier în ultimii 15 ani şi care au avut de suferit în urma lucrărilor pregătitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocării involuntare.
Citește și:Geoană despre discursul lui Trump: Un amestec de acuze și încercări
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu