Crin Antonescu nu mai are loc în PNL. Cel puțin nu la vârful partidului, în clubul unde se iau deciziile importante. Ca simplu membru de partid, izolat de propriile decizii strategice din ultimul an, nu va deranja pe nimeni.
Joi, în tentativa dibace de a lovi atât în Ponta cât și în Iohannis, Crin Antonescu a declarat la RFI că duminică nu va fi o zi veselă. A avut dreptate, cel puțin în ceea ce privește cariera sa. Victoria lui Iohannis "încununează" declinul politic din ultimul an al fostului președinte al Senatului.
Votul de duminică deschide bătălia pentru succesiune în PNL. Un politician de anvergura lui Crin Antonescu ar fi opțiunea naturală pentru a conduce partidul. Însă, nu în actualul context. Rănit în orgoliu, lui Crin Antonescu i-a fost imposibil să-l sprijine pe Iohannis în campania electorală. Mai mult, el l-a atacat sistematic pe candidatul ACL. Rarele ieșiri publice ale lui Antonescu îi serveau drept muniție lui Ponta, care folosea ruptura Antonescu-Iohannis ca dovadă supremă că în edil nu se poate avea încredere, din moment ce nici politicianul care l-a promovat în PNL nu-l sprijină (vezi sfârșitul dezbaterii de la Realitatea Tv).
Crin Antonescu nu se mai poate întoarce la timona PNL mai ales pentru că PNL nu mai este partidul din fruntea căruia a demisionat la 26 mai. Între timp s-a petrecut o alterare a identității și a structurii, prin osmoza cu PDL. Mâna de fier în noul Partid Național Liberal este Vasile Blaga. El a fost șeful de campanie al lui Iohannis, el va bate cu pumnul în masă după 22 decembrie.
Lideri liberali precum Ludovic Orban, Marian Petrache sau Teodor Atanasiu se vor lupta ei înșiși pentru sceptrul puterii, nu vor permite revirimentul lui Crin Antonescu, cel care i-a acuzat de trădare după ce s-au lepădat instantaneu de el și l-au îmbrățișat pe Iohannis. Cum avea să se demonstreze, Iohannis a fost cartea câștigătoare care acum îi validează pe Orban sau Atanasiu ca factori de decizie incontestabili. Dorința lor de putere în PNL este legitimă, după victoria lui Iohannis.
Unii analiști politici spun că a existat un strigăt de îndemn venit in extremis care a cântărit decisiv la votul de duminică: apel lui Traian Băsescu pentru "băsiști". Sondajele mă contrazic, deoarece spun că Băsescu proiectează mai multă influență în rândul electoratului decât Antonescu, dar eu cred că un impact mai puternic decât apelul președintelui l-a avut ieșirea de sâmbătă a fostului lider PNL. Lezat de sceneta ieftină privind crearea USL 2.0, Antonescu a dat un semnal fără echivoc: votați anti-Ponta. "Ceea ce a făcut Victor Ponta astăzi - această imensă mascaradă - m-a făcut să votez", a declarat Antonescu la Realitatea Tv.
La următoarele alegeri prezidențiale, Crin Antonescu, o dată candidat la Președinție (2009) și o dată aproape candidat (2014), va avea 60 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News