De-a lungul timpului, în zona cuprinsă între Insulele Bermude, Porto Rico și Fort Lauderdale, cunoscută drept Triunghiul Bermudelor, au dispărut fără urmă vapoare, ambacarțiuni ușoare și chiar avioane. O echipă de savanți ruși susține că a descifrat misterul acestor dispariții, care ar fi provocate de același fenomen geofizic care se află la originea giganticelor cratere apărute brusc în Siberia în perioada verii.
La fel în cazul fenomenelor de tip "pingo" sau hidrolacolit din Siberia, ăn subsolul marin din Triunghiul Bermudelor există mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent. Gazele degajate urcă spre suprafața oceanului și produc pierderea flotabilității ambarcațiunilor aflate în trecere prin zona respectivă. O dată ajunse în atmosferă, aceste gaze pot produce pierderea portanței aeronavelor care zboară pe acolo, relatează Agepres.
Omul de știință rus Igor Ielțov susține că fenomenul "Triunghiul Bermudelor este un efect al reacțiilor hidraților de gaze naturale". Când hidrații de gaze încep să se descompună activ, gheața metanică trece în formă gazoasă.
Această reacție producându-se rapid, ca o avalanșă sau ca o reacție nucleară, se eliberează volume uriașe de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge să că fierbe, iar vapoarele se scufundă pentru că-și pierd flotabilitatea. Același fenomen duce și la suprasaturarea anumitor porțiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulențe atmosferice și prăbușirea aparatelor de zbor", a explicat el.
Colegul lui Ielțov, Vladimir Potapov, a afirmat că "principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidrați". "Am descoperit că astfel de hidrați de gaze există atât în stratul de profunzime, care în cazul peninsulei (Iamal) se află la câteva sute de metri adâncime, cât și în straturile superficiale ale solului", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News